FN med grufull rapport fra Libya

Militskrigere som er lojale til den libyske regjeringen øst i landet, fotografert i en gate i Benghazi 23. februar. Foto: Reuters / NTB scanpix
Militskrigere som er lojale til den libyske regjeringen øst i landet, fotografert i en gate i Benghazi 23. februar. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN har dokumentert flere tusen tilfeller av offentlige likvideringer, tortur og vilkårlig fengsling i det lovløse Libya, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et vell av aktører, både statlige og ikke-statlige, anklages for svært alvorlige forbrytelser og overgrep som i mange tilfeller kan utgjøre krigsforbrytelser, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al Hussein torsdag.

Rapporten beskriver likvideringer, drapsforsøk, bortføringer, voldtekt og vilkårlig fengsling av journalister, dommere, advokater og kvinnerettsaktivister. Voldtekt, trusler og trakassering rettet mot kvinner skjer tilsynelatende hyppig, spesielt i fangenskap.

Rapporten avdekker dessuten vilkårlige militære angrep på sivile områder og rystende detaljer om rekruttering av barnesoldater til væpnede grupper.

Voldtekter

To gutter på 10 og 14 år forteller i rapporten at de ble skilt fra familiene sine ved tvang for å delta i våpentrening i regi av IS.

Unge gutter er også blitt utsatt for seksuelle overgrep fra ekstremistene.

– Jeg visste hva jeg var nødt til å gjøre. Jeg måtte ta av meg klærne, bøye meg og snu meg mot veggen, forteller en gutt som beskriver hvordan han tilbrakte de fleste kveldene i en islamistkrigers tjeneste.

En annen gutt sier at han ble voldtatt av flere krigere som prøvde å «knekke meg sånn at jeg aldri skulle si nei».

Kaos

I rapporten dokumenteres overgrep begått i det voldsherjede landet mellom 2014 og 2015, en periode der situasjonen ble dramatisk verre i Libya.

Det er rimelig grunn til å tro at alle parter i Libya har vært involvert i krigsforbrytelser, heter det fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011. En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet.

Les også: 17 drept i IS-angrep i Libya

Den skrekkelige sikkerhetssituasjonen gjorde at de seks etterforskerne som står bak FN-rapporten, bare fikk besøkt Libya én gang i løpet av det året de arbeidet med rapporten. Teamet har imidlertid intervjuet 250 ofre og øyevitner og fått inn over 900 individuelle anmeldelser.

Tortur

De legger fram bevis på tortur og likvidering av mennesker som er blitt tatt til fange av ulike væpnede grupper – i tillegg til Libyas nasjonale hær. FNs etterforskere har samlet inn torturbevis fra minst 22 fengsler og fått troverdige rapporter om kvinner som voldtas av vakter i migrantleire. Libya er et viktig transittland for mennesker som flykter i båt fra den nordafrikanske kysten til Europa.

– Et av de mest påfallende elementene i denne rapporten er i den fullstendige lovløsheten som fortsatt råder i Libya, sier Zeid.

De som står bak forbrytelsene, må etterforskes og stilles for retten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, ifølge FN.

Libya har hatt to rivaliserende parlamenter siden den internasjonalt anerkjente regjeringen ble drevet ut av hovedstaden Tripoli i 2013. En FN-støttet samlingsregjering ble nylig utnevnt, men den har ikke fått støtte fra de rivaliserende fraksjonene i Libya.

Personvernpolicy