Meny

Satt i minnehøytid for ektemannens ofre

Den tidligere filippinske «førstedamen» Imelda Marcos fotografert under en annen gudstjeneste i Manila onsdag. Foto: Czar Dancel / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Imelda Marcos (86) kom til feil gudstjeneste, og ble sittende gjennom en minnehøytidelighet for ofrene til hennes avdøde ektemanns regime.

Den tidligere filippinske «førstedamen» ble sittende i sin rullestol og lytte mens torturofrene delte gruvekkende minner, og en katolsk prest holdt preken om lærdommene fra unntakstilstanden under Ferdinand Marcos, melder AFP.

Ric Malasa, en av Marcos’ hjelpere, som fremdeles er medlem av parlamentet, sa til AFP at et medlem av hennes stab hadde hvisket til henne da de kom til feil gudstjeneste ved den populære Redemptorist-kirken i hovedstaden Manila.

Marcos skal ha svart: «Det er greit. Vi ber alle til den samme Gud.»

Filippinenes daværende president Ferdinand Marcos, med kona Imelda ved sin side, gestikulerer fra balkongen til presidentpalasset Malacanang 25. februar 1986, etter å ha blitt tatt i ed. Få timer senere avgikk han og flyktet til en amerikansk flybase nordvest for hovedstaden. Foto: Bullit Marquez / Ap

Menneskerettsgrupper sier titusener av mennesker ble fengslet og torturert under Ferdinand Marcos 20 år ved makten, med støtte fra det militære. Hans regjering ble kastet ved en folkelig oppreisning, der familien Marcos ble drevet i eksil i USA for 30 år siden torsdag.

Landets nåværende myndigheter anslår at familien plyndret statskassen for 10 milliarder dollar, noe som tillot Imelda Marcos en jetsetter-livsstil der hun blant annet kjøpte seg hundrevis par sko, smykker og kunst.

Men de andre deltakerne ved messen, mange av dem aktivister for mennesker som led under fengsling og tortur under Marcos’ regjering, lot ikke til å reagere negativt på enkens tilstedeværelse under minnegudstjenesten, ifølge misjonæren Carlito Latorre.

– Et av ofrene, en mann, fortalte hvordan han mistet hørselen som følge av tortur, sa Latorre til AFP.

– Presten sa situasjonen med unntakstilstand ikke må gjentas, og at vi ikke må glemme lærdommene fra denne tiden, sa Latorre. Han la til at Marcos forlot kirken raskt etter gudstjenesten.

– Vi håper hun lyttet til det som ble sagt, og at hun ikke vil overse det, la han til.

Ferdinand Marcos døde på Hawaii i 1989, men hans arvinger vendte tilbake til Filippinene tidlig på 90-tallet, og gjorde et overraskende politisk comeback.

Han karismatiske sønn Ferdinand Marcos jr., som ikke har uttrykt anger for farens handlinger, ligger an til å kunne bli valgt som visepresident ved valget i mai.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus