Frykter krise langs Europas migrasjonsrute

Makedonia har i praksis stengt grensa mot Hellas for alle migranter og flyktninger som ikke kommer fra Syria og Irak. Noe som har ført til kaotiske tilstander i grenseområdet.
Makedonia har i praksis stengt grensa mot Hellas for alle migranter og flyktninger som ikke kommer fra Syria og Irak. Noe som har ført til kaotiske tilstander i grenseområdet. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters

Med stadig strengere grensetiltak langs migrasjonsruta gjennom Europa øker frykten for en stor humanitær krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå i år har over 110.000 flyktninger og migranter tatt sjøveien til Europa, og mange av dem bruker ruta via Balkan og Østerrike for å komme seg videre nordover.

Men stadig strengere grensetiltak i landene langs ruta gir nå en dominoeffekt som har strandet flere tusen mennesker i Hellas.

EU advarer mot konsekvensene.

– Vi er bekymret for utviklingen langs Balkan-ruta og den humanitære krisen som kan utvikle seg i visse land. Spesielt i Hellas, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos i en uttalelse.

Les også: 104 båtflyktninger reddet av norsk redningsskøyte

Dominoeffekt

Flyktninghjelpen er blant dem som varsler at stengte grenser nå kan gi «massive flyktningleirer» i Hellas. Tirsdag måtte grekerne begynne å busse sørover noen av de mange afghanerne og andre nasjonalitetene som strander på deres side av grensa.

Det skjer etter at Østerrike forrige uke skjerpet grensekontrollen og kun tar imot 80 asylsøknader per dag. Maks 3.200 får reise gjennom landet i transitt om dagen.

Makedonias grense mot Hellas preges nå av høye grensegjerder. Innstramminger i grensetiltakene langs migrasjonsruta gjennom Europa øker frykten for en humanitær krise. Foto: Marko Djurica / Reuters
Makedonias grense mot Hellas preges nå av høye grensegjerder. Innstramminger i grensetiltakene langs migrasjonsruta gjennom Europa øker frykten for en humanitær krise. Foto: Marko Djurica / Reuters

Tiltakene har ført til at både Slovenia, Serbia og Kroatia slipper inn færre flyktninger og migranter enn før.

Makedonia har i praksis stengt grensa mot Hellas for dem som sjelden kvalifiserer for flyktningstatus. Mandag bekreftet landet at kun syrere og irakere slipper gjennom.

Les også: Amnesty: Norge søker å undergrave menneskerettighetene

Mot hverandre

Østerrike samler onsdag ni land langs migrasjonsruta på Balkan til koordineringsmøte.

Men myndighetene i Wien har ikke inkludert Hellas, noe som igjen belyser den store mangelen på europeisk samarbeid om felles løsninger når det gjelder den verste flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

– Vi mener medlemslandene bør jobbe sammen og ikke mot hverandre, sier en talsperson for Kommisjonen i Brussel. Kommisjonen har ikke klart å hindre østerrikerne i å innføre så strenge grensetiltak at migrasjonskommissær Avramopoulos mener de bryter EU-reglene.

Østerrike har svart at de ser seg nødt til å handle så lenge tilstrømningen til Europa ikke er under kontroll.

Les også: Biskoper ber prester sjekke at asylsøkernes tro er ekte

Kritikk

Europa må tåle flengende kritikk fra flere organisasjoner for håndteringen av krisen.

– De har enkelt og greit bestemt seg for at det er viktigere å beskytte grensene enn å beskytte rettighetene til flyktninger og migranter, sier John Dalhuisen i Amnesty International til AFP.

– Jeg er svært bekymret over meldingene om at stadig flere europeiske grenser stenges langs Balkan-ruta. Dette vil skape mer kaos og forvirring, fremholder FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, ifølge nyhetsbyrået.

– Det virker som om noen europeiske land fokuserer mer på å holde flyktninger og migranter ute, i stedet for å håndtere strømmen på ansvarlig vis og arbeide for å finne felles løsninger.

Les også: Skarp FN-kritikk mot Listhaug-forslag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus