Svensk tenåringsjente befridd fra IS-fangenskap

En svensk tenåringsjente som skal ha vært holdt fanget av IS i Irak, er befridd av kurdiske spesialstyrker, opplyser kurdiske myndigheter i Nord-Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 16 år gamle jenta reiste sammen med sin kjæreste av egen fri vilje fra Sverige til Syria i fjor, for deretter å ta seg over grensa til Nord-Irak.

I et intervju med lokale kurdiske medier forteller hun at livet i området var svært vanskelig, og at hun begynte å angre på at hun ble med. Da hun til slutt fikk tak i en telefon, ringte hun moren.

– Jeg sa til henne at jeg ville reise hjem. Hun kontaktet svenske myndigheter, sier jenta, som takker sikkerhetsrådet i den kurdiske delen av Irak.

– Jeg vil treffe familien min igjen og leve et lykkelig liv, sier hun.

Etter det Aftonbladet kjenner til skal jentas kjæreste ha blitt drept i ett russisk luftangrep i Ramadi. Opplysningene er ikke bekreftet.

I trygghet

Ifølge kurdiske myndigheter kommer hun fra Boräs i Sverige.

Hva som siden skjedde med henne er uklart, men ifølge kurdiske myndigheter i området ble hun befridd av kurdiske spesialstyrker nær den IS-kontrollerte byen Mosul 17. februar.

Hun skal nå befinne seg i kurdiskkontrollert område i Nord-Irak og vil bli overlatt til svenske utsendinger som skal sørge for å få henne hjem.

Journalist Kurdo Baksi, som har mange kontakter i regionen, sier han har mottatt en bekreftelse fra de kurdiske myndighetene om at jenta er trygg.

Ifølge Baksi skal jenta ha blitt forsøkt reddet av en kurdisk gruppe allerede i oktober, men forsøket feilet.

Henvendelse fra Sverige

Sikkerhetsrådet i den kurdiske delen av Irak opplyser at de ble «oppfordret av svenske myndigheter og jentas familie til å bistå med å befri henne» og at de har «samarbeidet med svenske myndigheter» om dette.

Svensk UD vil ikke kommentere opplysningene.

– Vi kan ikke gi noen opplysninger om denne saken, sier pressevakt Catarina Byrenius Roslund.

– Alt jeg kan si er at vi ikke har noen informasjon, sier hun.

Les også: Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus