Obama vil legge fram plan for Guantanamo-stengning

Guantanamo-basen på Cuba. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Guantanamo-basen på Cuba. Foto: Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Obama-administrasjonen vil tirsdag trolig legge fram en plan for stengning av fengslet i Guantanamo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama lovte å stenge ned fengslet ved den amerikanske marinebasen på Cuba da han startet sin første presidentperiode i 2009. Fortsatt sitter 91 fanger i fengslet og tiden begynner å renne ut før Obama forlater presidentkontoret.

Talsmann Jeff Davis i det amerikanske forsvarsdepartementet sier at de jobber hardt med å få på plass en plan for stengning som skal legges fram tirsdag.

Planen er ventet å inneholde informasjon om kostnadene ved å stenge fengslet. Tidligere har myndighetskilder antydet at noen av fangene vil bli overført til sine hjemland eller tredjeland, mens resten vil bli overført til amerikanske høysikkerhetsfengsler.

Dermed kan det ligge an til en vanskelig politisk kamp for å få gjennom planene, ettersom et stort antall kongressmedlemmer har markert seg sterkt mot ethvert forsøk på flytte fangene til amerikansk jord.

Fengslet på Guantanamo ble opprettet i 2002 av daværende president George W. Bush, og fikk raskt kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og utenlandske myndigheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus