Hva skyldtes opprøret nord i India?

Soldater fra den indiske hæren patruljerer etter dødbringende kaste-opptøyer i Rohtak 20. februar 2016. Indiske myndigheter satte inn tusener av soldater i den nordlige delstaten nær New Delhi i helgen, etter at opprøret tiltok.
Soldater fra den indiske hæren patruljerer etter dødbringende kaste-opptøyer i Rohtak 20. februar 2016. Indiske myndigheter satte inn tusener av soldater i den nordlige delstaten nær New Delhi i helgen, etter at opprøret tiltok. Foto: Strdel / Afp

Medlemmer av Jat-kasten i den nord-indiske delstaten Haryana har startet opptøyer og brannangrep med krav om kvotering til arbeid og utdannelse. Minst 19 mennesker har mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kastesystemet i India

  • Kastesystemet er en form for sosial inndeling av mennesker.
  • Systemet kan spores minst 3.000 år tilbake i India og praktiseres også i naboland som Nepal, Pakistan og Sri Lanka.
  • Andre varianter av kastesystemer, både tidligere og nåværende, finnes i en rekke andre land i verden.
  • I det indiske systemet finnes det fire hovedkaster og et stort antall underkaster. Den høyeste kasten er brahminer – religiøse ledere og lærere.
  • De kasteløse kalles dalitene (de undertrykte, også omtalt som laverestående og urørlige) og er henvist til å gjøre arbeid som står lavest på den sosiale rangstigen. De får ikke samme utdannelse som andre.
  • En rekke lover skal forhindre kastediskriminering.
  • Indiske myndigheter har lovfestet kvoter for arbeidsplasser i det offentlige og studieplasser ved universiteter til dalitene.
  • Lovverket som skal ivareta rettigheter til de kasteløse, blir av en rekke minoriteter, som Jat-folket i Nord- India, sett på som diskriminerende ved at noen grupper dermed blir stående utenfor.

Her er noen spørsmål om det indiske kastevesenet:

Hva er kaster?

Indias århundrer gamle kastesystem skiller mennesker i fire hovedklasser, med prestekasten brahminene på toppen og dalitene, tidligere kjent som «de urørbare», nederst.

Selv om systemet offisielt er avskaffet er det fortsatt brukt i rurale områder, og avgjør hvor folk bor, hvem de gifter seg med og hva slags arbeid de gjør.

Indere fyller kanner med vann fra en tankbil i New Delhi mandag. Delhi gikk inn i en vannkrise etter at opprørsgrupper stengte en viktig vannkilde i forbindelse med kasteprotestene. Foto: Rajat Gupta / Epa
Indere fyller kanner med vann fra en tankbil i New Delhi mandag. Delhi gikk inn i en vannkrise etter at opprørsgrupper stengte en viktig vannkilde i forbindelse med kasteprotestene. Foto: Rajat Gupta / Epa

Diskrimineringen i landsbyene er omfattende. Medlemmer av lavere kaster nektes adgang til de samme templene som dem fra høyere grupper, bruk av kommunale brønner eller til og med det å gå på de samme veiene.

Men året er 2016!

India opplever stor økonomisk endring, men millioner – særlig i underutviklede rurale områder – lever fremdeles for mindre enn 1,25 dollar dagen.

Delstatsregjeringene har forsøkt å hjelpe de fattigste og mest marginaliserte gruppene ved å sette av en viss andel av jobbene i offentlig sektor og studieplasser ved universitetene til dalitene, og andre underpriviligerte klasser.

Men konkurransen om disse begrensede plassene er hard, og tusener søker på landsbasis selv den simpleste offentlige stilling.

Mange er videre misfornøyd med at de ikke får en sjans, fordi så mange plasser er reservert for lavere kaster.

Les også: Hæren satt inn mot blodige opptøyer i Nord-India

Hvem gjør opprør og hva vil de?

Jat-kasten er den største enkeltstående samfunnsgruppen i delstaten Haryana på grensen til New Delhi, med nærmere åtte millioner medlemmer.

Mange er bønder som de siste årene har lidd under tørke og fallende matvarepriser. De sier barna deres har dystre framtidsutsikter.

Demonstranter fra Jat-samfunnet roper slagord mens de blokkerer hovedveien mellom Delhi og Haryana under en demonstrasjon ved landsbyen Sampla mandag. Foto: Adnan Abidi / Reuters
Demonstranter fra Jat-samfunnet roper slagord mens de blokkerer hovedveien mellom Delhi og Haryana under en demonstrasjon ved landsbyen Sampla mandag. Foto: Adnan Abidi / Reuters

Jatene ønsker at delstatsregjeringen skal inkludere dem på en liste over «de lavere kastene», slik at de kan kvalifisere til de kvoterte stillingene i det offentlige og studieplasser.

Den relativt velstående Patel-kasten, som består av handelsfolk og bønder, gjennomførte i fjor voldelige demonstrasjoner i den vestlige delstaten Gujarat, med tilsvarende krav.

Hvordan har myndighetene svart?

Tusener av soldater ble lørdag satt inn etter at de ukelange protestene fikk dødelig utfall.

Etter møter med Jat-kastens ledere søndag natt har delstatsregjeringen i Haryana besluttet seg for å godta Jatenes krav om å inkluderes i kvotesystemet.

Demonstranter fra Jat-safmunnet blokkerer den nasjonale riksvei 1 nær Panipat i India søndag. Foto: Str / Epa
Demonstranter fra Jat-safmunnet blokkerer den nasjonale riksvei 1 nær Panipat i India søndag. Foto: Str / Epa

Soldatene fjerner nå veisperringer og har gjenopprettet kontroll med en kanal som forsyner størsteparten av hovedstaden Delhi med ferskvann, etter at opprørerne tok kontroll og endret vannets løp.

Hva vil skje videre?

Jat-lederne har sagt seg villige til å avblåse protestene fullstendig, og delstatsmyndighetene i Haryana vil lage en lov som inkluderer Jatene i kvotesystemet.

Det nye regelverket står likevel overfor utfordringer, da Indias øverste domstol har krevd en grense på 50 prosent på slike kvoter, en grense Haryana allerede har oversteget.


Kilde: AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus