Over 400 døde flyktninger i Middelhavet hittil i år

Flyktninger og migranter ankommer Hellas. Over 100.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet hittil i år, ifølge IOM.
Flyktninger og migranter ankommer Hellas. Over 100.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet hittil i år, ifølge IOM. Foto: Kostas Tsironis / Ap

Flere hundre flyktninger har druknet på vei over Middelhavet i år. Mange av de som tar den farefulle ferden er barn og kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningestrømmen over Middelhavet

  • Over 100.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet hittil i år, ifølge estimater fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).
  • Majoriteten kommer fra krigsrammede land som Syria, Afghanistan og Irak.
  • Ifølge UNICEF er det nå flere kvinner og barn enn voksne menn som søker trygghet i Europa. 36 prosent av de som krysser havet mellom Hellas og Tyrkia er barn.
  • Over 340 barn har druknet i det østlige Middelhavet siden september. Dette vil si at gjennomsnittlig to barn har druknet hver dag.
  • I fjor kom totalt over én million flyktninger og migranter til Europa via havruter, noe som nesten er fem ganger høyere enn det tilsvarende antallet i 2014. Det estimeres at en av fire var barn.
  • 2015 var det dødeligste året registrert av IOM så langt. 3.771 båtflyktninger mistet livet under den farlige reisen over Middelhavet.
  • En av de verste tragediene skjedde i april 2015 da migranter krysset Middelhavet fra Nord-Afrika. Rundt 800 flyktninger omkom da i en fiskebåt som kantret utenfor kysten av Libya.
Kilder: IOM, UNICEF

Tallet på flyktninger og migranter som har kommet til Hellas med båt i 2016 er over 20 ganger høyere enn det var på denne tiden i fjor, ifølge estimater fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Majoriteten kommer fra krigsrammede land som Syria, Afghanistan og Irak.

Ifølge UNICEF er det nå flere kvinner og barn enn voksne menn som søker trygghet i Europa. 36 prosent av de som krysser havet mellom Hellas og Tyrkia er barn.

– Implikasjonene av denne økte andelen barn og kvinner som reiser er enorme – det betyr at flere er i fare på havet, spesielt nå om vinteren, og at flere trenger beskyttelse på land, sier Marie Pierre Poirier, UNICEFs spesialkoordinator for flyktning- og migrantkrisen i Europa, i en pressemelding.

I fjor kom totalt over én million flyktninger og migranter til Europa via havruter, noe som nesten er fem ganger høyere enn det tilsvarende antallet i 2014. Det estimeres at en av fire var barn.

Ifølge tall fra IOM døde 3.771 båtflyktninger på den farlige reisen over Middelhavet i 2015. Dette ble dermed det dødeligste året registrert av IOM så langt.

Den verste tragedien skjedde i april 2015 da migranter krysset Middelhavet fra Nord-Afrika. Rundt 800 flyktninger omkom da i en fiskebåt som kantret utenfor kysten av Libya.

Globalt estimerer IOM at over 5.350 migranter døde i 2015.

– Det er sjokkerende at rekordmange desperate migranter og flyktninger har mistet livet sitt når de ikke burde ha gjort det. Det internasjonale samfunnet må handle nå, sa IOM-leder William Lacy Swing i en pressemelding i januar.

– En av de store utfordringene de kommende årene er å få det internasjonale samfunnet til å jobbe målrettet mot endre det nåværende negative bildet av migranter til et som er mer historisk korrekt, nemlig at migrasjon har vært overveldende positivt.

På nettsiden til IOM kan du se detaljerte data om flyktningstrømmen over Middelhavet.

Personvernpolicy