Fant radioaktivt materiale som skapte bombefrykt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det radioaktive materialet som var på avveie og skapte frykt for at terrorgruppa IS kunne få ingredienser til en «skitten bombe» har blitt funnet i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene skal ha lokalisert det «svært farlige» radioaktive materialet som ble rapportert savnet i fjor. Det var en tid frykt for at materialet kunne havne hos terrorgruppa Den islamske stat (IS).

Gjenstanden ble funnet dumpet nær en bensinstasjon, omkring 15 kilometer fra lageret til oljeselskapet det ble meldt savnet fra i november, sier en talsmann for det irakiske miljødepartementet til Reuters, ifølge The Independent.

Materialet lå i en beskyttende boks på størrelse med en bærbar datamaskin, og inneholdt en «svært farlig radioaktiv kilde». Dersom den hadde blitt kombinert med konvensjonelle eksplosiver kunne materialet ha blitt brukt til å lage en såkalt skitten bombe, har myndighetene tidligere advart.

Bakgrunn: Radioaktivt materiale på avveie – frykter «IS-bombe»

En forbipasserende oppdaget gjenstanden i Zubair, og varslet umiddelbart myndighetene. Gjenstanden var fullstendig intakt, og det var ingen fare for stråling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumenter fra miljømyndighetene viste i forrige uke at gjenstanden har vært savnet siden minst 30. november, noe som førte til internasjonal bekymring.

En skitten bombe bruker en konvensjonell eksplosjon til å spre kjernefysisk materiale, noes om kan gi strålingsskader i et stort område.

Myndighetene sier innretningen inneholdt opptil 10 gram Ir-192, en radioaktiv isotop av iridium som også brukes til å behandle kreft. Materialet er klassifisert som kategori 2 radioaktivt av Det internasjonale atomenergibyrået. Det betyr at det kan være dødelig i løpet av dager eller timer etter at man blir utsatt for det.

Les også: Rapport: – Kan nærme seg slutten for IS