Hæren satt inn mot blodige opptøyer i Nord-India

En utbrent motorsykkel i Rohtak, sentrum for opptøyene i den nordindiske delstaten Haryana søndag.
En utbrent motorsykkel i Rohtak, sentrum for opptøyene i den nordindiske delstaten Haryana søndag. Foto: Stringer / Reuters

9.000 soldater er på plass i Haryana utenfor Indias hovedstad New Delhi for å knuse opptøyene som herjer der. Minst tolv mennesker er drept og rundt 150 såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De voldelige protestene har skapte en vannkrise i hovedstaden etter at gjenger ifølge lokale medier ødela pumpene ved et vannverk i den nordindiske delstaten Haryana.

Opptøyene brøt ut fredag etter flere fredelige demonstrasjoner fra medlemmer av Jat-kasten tidligere i uken. Kastens medlemmer mener de diskrimineres og krever at myndighetene kvoterer dem inn i offentlige stillinger og på universitetene.

Innenriksdepartementet har utstasjonert 4.000 soldater og 5.000 paramilitære for å gjenopprette lov og orden. Tiltaket beskrives som en massiv maktdemonstrasjon, og soldatene har en stående ordre om å skyte dersom de mener det er nødvendig.

Brann og plyndring

Totalt er minst tolv mennesker drept og rundt 150 såret siden fredag, opplyser P.K. Das i Haryanas sikkerhetsmyndighet til pressen søndag kveld.

Demonstrantene har gjennom helgen satt fyr på hus og jernbanestasjoner og satt opp veisperringer. Søndag fortsatte de å tenne på og plyndre butikker, og væpnede demonstranter herjet i gatene på tross av hærens inntog.

Ledere fra Jat-samfunnet møtte søndag ettermiddag innenriksminister Rajnath Singh og delstatsregjeringen i Haryana, som ledes av partiet BJP. BJP-leder Anil Jain sier delstatsregjeringen har gått med på Jat-folkets krav.

Angrep politi

Regjeringen ga demonstrantene frist til søndag kveld med å stanse opptøyene.

Jat-lederen Singh Sangwan sier imidlertid til AFP at de først mandag vil bestemme hvorvidt protestene skal avblåses.

– En mobb angrep en politistasjon i byen Kalanaur og satte fyr på den. Tjue butikker i nærheten og en skole ble også utbrent, sier den lokale politibetjenten Hari Om.

Kalanaur ligger i distriktet Rohtak, som har vært sentrum for voldshandlingene.

– Kampene pågår, og vi var nødt til å bruke skytevåpen for å spre demonstrantene, tilføyer han.

Vannkrise

Befolkningen i New Delhi ble også rammet av uroen i nabostaten da en mobb gikk til angrep på et vannverk som forsyner mange av hovedstadens 20 millioner innbyggere.

– Det er ingen tilgang på vann nå. Fortsatt ikke noe håp om å få det, sa viseminister Manish Sisodia på Twitter søndag.

Ja-folket har tradisjonelt stått sterkt på landsbygda i delstaten som grenser til New Delhi. De utgjør i dag en liten andel av delstatens innbyggere og har i økt grad forsøkt å få innpass i det moderne samfunnslivet. Kastens medlemmer ber om å få bli kvotert inn i offentlige stillinger og utdanningssystemet for å kunne løftes ut av fattigdom. I motsetning til lavere kaster, er Jat-kasten bedre stilt og står derfor utenfor det eksisterende kvotesystemet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus