Fem personer døde på Fiji etter syklonen Winston

Fem personer er bekreftet omkommet som følge av syklonen Winstons herjinger på Fiji. Oppryddingsarbeidet var søndag i gang etter at avsidesliggende landsbyer ble lagt i grus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meldes om store ødeleggelser etter Winston, som beskrives som en av de kraftigste stormene som er målt på den sørlige halvkule. Myndighetene bekrefter at en eldre mann på Koro mistet livet da et tak falt over ham. På øya Ovalau døde to personer da huset de hadde økt ly i, kollapset. Statsminister Frank Bainimarama bekrefter at til sammen fem mennesker omkom i uværet.

Stormen nådde Fiji sent lørdag, men en endring i retningen den tok, gjorde at hovedstaden Suva unnslapp det verste av Winstons herjinger.

– Noen landsbyer har meldt at alle husene er ødelagt. Navaga på øya Koro er 50 hus ødelagt, sier Jone Tuiipelehaki fra FNs utviklingsprogram i en melding på Twitter.

Les også: Verste vær på 25 år på Island

758 evakueringssentre

Myndighetene jobber fortsatt med å skaffe seg oversikt over skadene. Politi med bistand fra soldater var søndag i gang med oppryddingsarbeid. Det er bekymringer for jordskred og flom, og myndighetene har etablert 758 sentre for evakuerte. Turister ble bedt om å samle seg i saler og konferanserom i hoteller langs kysten.

En talskvinne for UNICEF i Suva, Alice Clements, sier til Reuters at hun er bekymret for hundrevis av mennesker som er bosatt i små blikkskur i lavtliggende områder nær elver.

– Bildet som danner seg er skremmende, sier hun, og forteller om en bil som hadde havnet på et hustak.

Les også: – Sommerferie i Sør-Europa kan bli for varmt

Unntakstilstand

Det er erklært unntakstilstand i 30 dager i landet som har rundt 900.000 innbyggere. Flytrafikken til og fra Fiji er innstilt. Kommunikasjonene er brutt, og store deler av landet er uten strøm og vann. Syv av de mindre øyene som ligger lengst ute i havet, er hardest rammet, skriver Fiji Times.

Syklonen hadde vindhastighet på 230 kilometer i timen og kast på opptil 325 kilometer i timen.

Les også: Minst seks omkommet i uvær i USA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus