Trump seiler mot seier i South Carolina

Donald Trump har drevet heftig valgkamp i South Carolina i forkant av lørdagens nominasjonsvalg. Han leder stort på meningsmålingene. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
Donald Trump har drevet heftig valgkamp i South Carolina i forkant av lørdagens nominasjonsvalg. Han leder stort på meningsmålingene. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Donald Trump snakker som vanlige folk og om det vi er opptatt av, sier republikanske velgere i South Carolina om storfavoritten i dagens nominasjonsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den lille byen St. George var det rolig utenfor de to valglokalene etter at de åpnet lørdag morgen. Men en jevn strøm av republikanere tok turen for å stemme på den de mener bør bli partiets kandidat til presidentvalget i november.

For Ron Arroyo, som jobber i kystbyen Charleston omtrent en time unna, var det en enkel avgjørelse å stemme på Trump.

– Han er ikke en karrierepolitiker og appellerer til vanlige folk. Han snakker oppriktig og skarpt om temaer og med et språk som vi kan høre i stuer rundt om i landet, sier han til NTB på vei ut av stemmelokalet.

Trump storfavoritt

Mange av delstatens republikanere tenker tilsynelatende på samme måte. Den styrtrike eiendomsmogulen leder med en oppslutning på i gjennomsnitt 31,8 prosent.

Bak ham er det dødt løp mellom Marco Rubio (18,8 prosent) og Ted Cruz (18.5) på RealClearPolitics' oversikt. Som i de tidligere delstatene som har stemt, er spørsmålet nå hvor gode målingene er.

Den 44 år gamle Florida-senatoren Rubio har steget jevn og trutt på meningsmålingene og har de siste dagene tatt igjen Cruz. Tidligere i uken fikk han støtte fra delstatens populære guvernør Nikki Haley.

– Jeg vil ikke si hvem jeg stemte på, men det var en vanskelig avgjørelse. Jeg valgte på bakgrunn av at de som støtter ham, vet at de kan anbefale ham, sier den pensjonerte læreren Lynette Hartzog, før hun med et smil legger til at «det er en ung mann».

Stemmelokalene stenger 19 lokal tid – 01 norsk tid – og resultatene vil bli presentert fortløpende avhengig av hvor jevnt det blir.

Cruz spiller på grunnloven

Texas-senator Cruz tok seg noen timer fri fra valgkampen lørdag for å være til stede under høyesterettsdommer Antonin Scalias begravelse. Cruz har den siste uka sagt at han er den eneste kandidaten som garantert vil utnevne dommere som vil følge en bokstavtro tolkning av USAs grunnlov.

Cruz kjemper med Rubio om den viktige andreplassen. For kandidatene med lavere oppslutning – som Jeb Bush, John Kasich og Ben Carson – kan resultatene lørdag bety slutten på presidentdrømmen allerede før supertirsdagen 1. mars. Da holder store sørstater som Texas, Georgia og Virginia valg.

– Jeg stemte på Cruz fordi han har en sterk, moralsk ryggrad. Han viker ikke fra grunnloven, sier Stephen Bowen til NTB utenfor ungdomsskolen i St. George.

– Jeg stemte på Trump. Han viser følelsene sine. Å få økonomi på fote og USA tilbake er det viktigste for meg, skyter kona Michelle inn.

Demokratene i Nevada

For Demokratene er det store spørsmålet lørdag hvordan de ikke-hvite velgerne i Nevada stemmer. Der holder partiet valgmøter. Om en uke er det nominasjonsvalg i South Carolina.

Bernie Sanders slo Hillary Clinton i New Hampshire fordi han er svært populær blant hvite, unge og svært liberale velgere. Men i Nevada er det mange latinamerikanere. Neste lørdag er South Carolina første delstat ut der svarte demokrater er en stor gruppe.

Sanders overraskende gode resultater så langt gjør det enda viktigere for Clinton å gjøre det godt i Nevada og South Carolina. Denne uken kom den første nasjonale målingen der Sanders faktisk leder , og han er også i ferd med å ta igjen Clinton på gjennomsnittet av målinger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus