Serbiske gisler trolig drept i USA-angrep i Libya

Bildet viser noen av ødeleggelsene etter USAs luftangrep mot en IS-leir i Sabratha i Libya fredag. Bildet er sendt til pressen av byens myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bildet viser noen av ødeleggelsene etter USAs luftangrep mot en IS-leir i Sabratha i Libya fredag. Bildet er sendt til pressen av byens myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To serbiske ambassadeansatte som ble holdt som gisler i Libya, ble trolig drept i det amerikanske luftangrepet mot en IS-leir fredag, ifølge Serbias utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen i Libya:

  • Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.
  • Gaddafi, som hadde hatt makten i over 40 år, ble tatt til fange og drept av opprørerne.
  • En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.
  • Den internasjonalt anerkjent regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og har siden hatt tilhold i Tobruk øst i landet.
  • En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.
  • I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet, noe som har fått USA til å vurdere muligheten for å trappe opp krigen mot IS ved å utvide den fra Syria og Irak til Libya.
  • Som ledd i en FN-støttet fredsplan vedtatt i desember ble det opprettet et presidentråd med base i Tunisia. Rådet presenterte tidligere denne måneden en ny samlingsregjering, men ingen av nasjonalforsamlingene anerkjenner denne.

– Som en konsekvens av dette angrepet mot IS i Libya mistet de to dessverre livet, sier Ivica Dacic til pressen i Beograd lørdag.

Kommunikasjonsrådgiveren Sladjana Stankovic og sjåføren Jovica Stepic ble bortført i Libya 8. november da en serbisk diplomatkolonne ble beskutt i nærheten av kystbyen Sabratha.

Den amerikanske bombingen i Sabratha, som ligger rundt syv mil vest for hovedstaden Tripoli, skjedde fredag morgen.

Tunisia-terror

Ifølge Pentagon skjedde angrepet mot en IS-leir der flere krigere planla angrep mot USA og andre vestlige regioner. Rundt 40 personer skal ha blitt drept, de fleste av dem tunisiere. Målet for angrepet var den tunisiske jihadisten Noureddine Chouchane, som knyttes til to store terrorangrep som kostet til sammen 60 menneskeliv i Tunisia i fjor.

Chouchane antas å ha blitt drept i angrepet, som er det andre luftangrepet USA har utført i det voldsherjede nordafrikanske landet de siste tre månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA: – IS-leir i Libya utgjorde trussel mot Vesten

Serbiske arbeidere

Beograd har holdt sin ambassade åpen i Tripoli. Serbiske statsborgere, de fleste av dem leger og annet helsepersonell samt bygningsarbeidere, har jobbet i Libya i mange tiår på grunn av Serbias nære forhold til Muammar Gaddafis regime.

Libya har vært preget av vold, kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra USA, Norge og andre NATO-land styrtet Gaddafis regime i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS har utnyttet kaoset og etablert seg i Libya. De siste månedene har frykten økt for at den ytterliggående islamistgruppen etablerer en ny maktbase i det oljerike nordafrikanske landet.

Les også: – IS-topper søker tilflukt i Libya

– Planla angrep

Chouchane omtales av avisen The New York Times' kilder som hjernen bak IS' fløy i Libya. Dessuten knyttes han til terrorangrepet i Tunis som kostet 22 menneskeliv på Bardo-museet i mars i fjor, samt blodbadet i Sousse i juni samme år. Minst 38 mennesker, de aller fleste turister, ble drept i det siste angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tunisiske mennene som gikk til angrep i Tunis og Sousse, skal alle ha fått trening i Libya.

– Vi gikk til dette steget mot Noureddine Chouchane og treningsleiren etter å ha slått fast at både han og de andre IS-krigerne i leiren planla angrep mot USA og andre vestlige interesser i regionen, sa det amerikanske forsvarsdepartementets pressetalsmann Peter Cook fredag, uten å gå ytterligere i detalj.

Les også: USA vurderer ny militærintervensjon i Libya

Spekulasjonene om at en ny vestlig intervensjon i Libya kan være på trappene, har økt i takt med at IS har styrket sitt fotfeste i Libya det siste året. IS-krigere kontrollerer blant annet den viktige havnebyen Sirte.

– Vi har gjort det klart at vi må konfrontere IS uansett hvor de befinner seg, sier Cook.

Les også: Europol med ny advarsel om fremmedkrigere