Googles internett-ballong krasjet under test

Menn fra en teplantasje i Sri Lanka betrakter vraket av en Google-ballong som styrtet i Gampolaprovinsen 17. februar.
Menn fra en teplantasje i Sri Lanka betrakter vraket av en Google-ballong som styrtet i Gampolaprovinsen 17. februar. Foto: Str / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

En Google-ballong, som er del av selskapets internettsatsing i Sri Lanka, krasjlandet i en te-åker under jomfruturen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsbyboere fant den punkterte ballongen med alt elektronisk utstyr i te-regionen Gampola i innlandet onsdag natt, sier en politimann til AFP.

– Arbeidere på teplantasjen fant den krasjlandet. De tok med seg delene og brakte det til stasjonen, sier betjenten, som ikke var autorisert til å snakke med media, til AFP over telefonen.

Sri Lankas Byrå for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (ICTA) beskriver landingen som «kontrollert og planlagt».

Les også: Google vil levere wifi fra ballong

«Landet trygt»

«Google loon-ballongen landet trygt og ifølge standard prosedyre i #lka som del av en test», skriver ICTA-sjefen Muhunthan Canagey på Twitter.

ICTA ønsket ikke å gi AFP detaljer om landingen, som ikke hadde vært annonsert tidligere.

De første tre Google-ballongene kom inn i Sri Lankas luftrom mandag, etter å ha blitt sendt fra Sør-Amerika. Prosjektet er ledd i et planlagt samarbeid mellom den amerikanske internettgiganten og myndighetene i Colombo, som går ut på å gi høyhastighets internettilgang til hele landet ved hjelp av heliumsballonger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene annonserte tidligere i måneden at de vil få en 25 prosents andel i fellesprosjektet med Google. Sri Lanka investerer ikke kapital, men får andelen i retur for å sette av båndbredde til prosjektet.

Billigere data

Ytterligere ti prosent tilbys eksisterende teleleverandører på øya. Det er løfte om økt dekning og billigere datatrafikk.

Ballongene ligger to ganger så høyt som kommersielle fly når de er oppe i stratosfæren, og driver med vinden ved hjelp av algoritmer som gir instruks om hvor de skal reise. Google sier ballongene vil ha en levetid på omkring 180 dager, men kan resirkuleres.

Mindre en én fjerdedel av Sri Lankas mer enn 20 millioner innbyggere har jevnlig tilgang til internett.

Sri Lanka, det første landet i Sørøst-Asia til å introdusere mobiltelefoner i 1989, og var også det første landet i regionen som avduket et 4G-nettverk for to år siden.