Nakesa (16) ble gruppevoldtatt - ingen hjelp å få

<p>Fatma W. sammen med sin 7 år gamle sønn som ble født etter at Fatma ble voldtatt. Hun fikk ikke ta abort, selv om graviditeten kom etter en voldtekt.</p>
Fatma W. sammen med sin 7 år gamle sønn som ble født etter at Fatma ble voldtatt. Hun fikk ikke ta abort, selv om graviditeten kom etter en voldtekt. Foto: Foto: Samer Muscati/ / Human Rights Watch

Nekesa var 16 år da hun ble voldtatt av en gruppe menn etter valget i Kenya i 2007. Hun ble gravid, men fikk ikke ta abort. Etter fødselen tok hun sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er ikke sikre på hvor mange som voldtok henne. Hun fortalte at hun så tre menn forgripe seg på henne, men så mistet hun bevisstheten, forteller Owour, Nekesas bror til Human Rights Watch.

Nekesa var bare 16 år. De brutale overgrepene gjorde henne gravid med et barn hun aldri ønsket seg, med en mann hun ikke visste hvem var, som tok noe fra henne som hun ikke ville gi. På grunn av Kenyas strenge abortlov, var det umulig for Nekesa å ta en trygg og lovlig abort.

Etter fødselen ble Nekesa så deprimert at hun tok sitt eget liv. I dag er det broren, Owour, som tar seg av ungen.

Ingen fikk ta abort lovlig

Det hersket kaos flere steder i Kenya etter presidentvalget 30. desember 2007. 1133 mennesker ble drept i voldelige opptøyer, 600.000 flyktet fra hjemmene sine og flere hundre kvinner ble voldtatt. Nekesa var en av dem.

Agnes Odhiambo forsker på kvinners rettigheter hos Human Rights Watch, og har intervjuet 163 kenyanske kvinner og jenter som ble utsatt for seksuelle overgrep etter valget i 2007. Odhiambo oppdaget at nesten alle kvinnene led av store fysiske og mentale skader, fattigdom og utestenging, åtte år senere.

37 av kvinnene hun intervjuet ble gravide som følge av overgrepene. Ingen av dem fikk ta abort på lovlig vis. Noen valgte abort likevel, og har fått langvarige, fysiske skader som følge av farlige inngrep.

Bakgrunn: – Over 1500 drept under valguroen i Kenya

Vil avkriminalisere abort

I januar i år lanserte the African Commission on Human and People’s Rights en kampanje over hele det afrikanske kontinentet for å avkriminalisere abort.

– Hvis regjeringer vil møte helsebehovene til kvinner og jenter som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i konflikt, må de inkludere muligheten for abort i slike situasjoner, skriver forsker Agnes Odhiambo i en pressemelding.

Odhiambo har presentert funnene sine i rapporten I Just Sit and Wait to Die:Reparations for Survivors of Kenya’s 2007-8 Post Election Sexual Violence.

Les også: Kvinner bruker internett for å ta abort

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus