Nestlé solgte vann for 66 milliarder kroner i fjor

<p>Nestlé tjener mindre penger, men selger mer vann.</p>
Nestlé tjener mindre penger, men selger mer vann. Foto: Foto: Dominic Favre / Ap/NTB Scanpix

Nestlés resultat stupte 39 prosent i fjor, på tross av at den sveitsiske matgiganten solgte vann for over 66 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kraftige fallet i overskuddet skyldes i stor grad den styrkede sveitsiske valutaen franc, for selskapet kan skilte med solid vekst på en rekke områder. Samtidig påvirket salget av Nestlés aksjer i det franske kosmetikkfirmaet L'Oreal i 2014 resultatet negativt året etter, ifølge selskapet selv.

Verdens største matvareprodusent, som eier over 2.000 merker, omsatte i fjor for 88,8 milliarder sveitserfranc, eller drøyt 776 milliarder kroner.

Les også: Nestle innrømmer at leverandører utnytter arbeidere

Spesielt i drikkevannsmarkedet gjorde Nestlé stor suksess i fjor. Omsetningen økte her med 7 prosent til 7,6 milliarder franc. Samtidig økte overskuddet av vannsalget, ettersom Nestlé nå betaler mindre for vannet før det tappes på flaske.

Nestlé står bak hele 70 flaskevannmerker, deriblant Nestlé Pure Life, Perrier og S. Pellegrino.

Det samlede resultatet før skatt på rundt 83 milliarder kroner. Det er betydelig lavere enn hva analytikerne hadde forventet, og 39 prosent lavere enn i 2014, ifølge AFP. Nestlés aksjekurs stupte over 4 prosent på Zürich-børsen da årsresultatet ble kjent torsdag morgen.

Les også: Norskprodusert mat kan bli forholdsmessig billigere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus