Svensk tenåring dømt til ett års fengsel i terrorsak

En svensk 17-åring er dømt til ett års fengsel i Østerrike etter at hun ble pågrepet i Wien før jul. Jenta skal ha vært på vei til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppa IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta har sittet varetektsfengslet siden desember, og ettersom elleve måneder av dommen ble gjort betinget, blir hun sluppet fri allerede torsdag.

Det betyr at hun kan bli med familien sin tilbake til Sverige.

Jenta ble kjent skyldig i terrorstøtte ettersom retten var overbevist om at hun var på vei til Syria, selv om hun selv nekter for det.

Les også: 20-åring pågrepet i Sverige for terrorplanlegging

Mobilbevis

Jentas beslaglagte mobiltelefon utgjorde aktoratets fremste bevis. Der er det funnet bilder av likvideringer gjort av IS, samt kontakter og chat-historikk. 17-åringen skal blant annet ha uttrykt glede over terrorangrepet i Paris.

«Hvis du ikke kan føle glede for denne store seieren, er du skinnhellig i ditt hjerte», skriver jenta.

17-åringen erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet torsdag morgen. På spørsmål om hvorfor hun reiste til Wien, svarte hun:

– Jeg skulle treffe tre andre jenter, men da jeg kom hit, ville jeg reise hjem igjen.

De andre jentene hadde hun fått kontakt med via Twitter.

Les også: Terrordømt svenske fikk jobb i Telenor

Radikalisert

Foreldrene hennes har opplyst at de merket at jenta ble radikalisert før hun forsvant fra familiehjemmet i Linköping. De var redd hun var på vei til Syria for å slutte seg til IS og slo alarm.

Både jentas foreldre og søsken var på plass i rettssalen i Wien. Faren har uttalt at han tror datteren ble lurt, men han sier også at datteren er sint fordi foreldrene varslet politiet.

Les også: Sverige: Svært lite kriminalitet skyldes flyktninger

– Ble villedet

I et tidligere intervju med den østerrikske avisen Kurier svarer jenta på spørsmål via sin advokat. På spørsmål om hva som lokket henne til IS, svarer hun at IS-krigerne blir framstilt som popstjerner på nettet, og at propagandaen gir et positivt bilde av livet i de IS-kontrollerte områdene.

«Jeg er en ung jente og trodde i en kort periode på det jeg leste. Nå vet jeg at alt er propaganda som ikke stemmer», sa hun da.

Les også: Sverige regner med rundt 100.000 asylsøkere i år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus