Her er fjorårets beste bilde

Førsteplassen i årets World Press Photo gikk til den australske frilansfotografen Warren Richardson for dette bildet av en flyktning som sender et spedbarn under et piggtrådgjerde på grensen mellom Serbia og Ungarn. Bildet heter «Håp om et nytt liv». Foto: Warren Richardson / World Press Photo / Handout / Epa

Et sterkt svart-hvitt bilde av en flyktning som sender et spedbarn under et piggtrådgjerde vant den prestisjetunge World Press Photo Award torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet bidrar til å illustrere den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig.

Fotografen er den australske frilansfotografen Warren Richardson. Bildet har tittelen «Håp om et nytt liv», og fanger dramaet der to krysser grensen mellom Serbia og Ungarn. Mer enn én million mennesker har tatt seg til Europa i 2015, nærmere halvparten av dem på flukt fra den brutale borgerkrigen i Syria.

Se bildeserie med flere av vinnerne over.

Nyhetsbyrået AFP vant fire av prisene, inkludert førsteplassen i Spot News-kategorien. Denne gikk til den Syria-baserte fotojournalisten Sameer al-Doumy for bildene han tok like etter luftangrep mot byen Douma nær Damaskus.

Hans syriske AFP-kollega Abd Doumany vant andreplass i kategorien General News for bildene av barn som ble såret og drept i tilsvarende angrep over Douma.

Den nærmere fem år lange krigen i Syria har krevd mer enn 260.000 liv.

AFP-veteranen Roberto Schmidt vant andreplass i Spot News for sitt dramatiske bilde av det dødelige snøskredet på Mount Everest, som ble utløst av jordskjelvet i Nepal i april i fjor. Tyrkia-baserte Bulent Kilic vant tredjeplass i samme kategori for sine bilder av syriske flyktninger ved den tyrkiske grensen.

Les også: Norge før og nå

Dommerene i årets konkurranse valgte mellom 82.951 bidrag fra 5775 fotografer i 128 land. De kalte Richardsons kornete bilde, tatt om natten uten blitz, «svært sterkt visuelt».

Richardson hadde slått leir med en gruppe migranter i fem dager ved den serbisk-ungarske grensen nær Roszke da han tok bildet av gruppen mens de snek seg under gjerdet.

– Vi lekte katt og mus med politiet hele natten, sier Richardson i en uttalelse fra World Press Photo Awards.

– Klokka var omtrent tre om natten, og jeg kunne ikke bruke blitz når politiet forsøkte å finne disse menneskene, sier han, og legger til at bildet er tatt kun ved hjelp av månelyset.

AFPs fotodirektør Francis Kohn, som ledet juryen i Haag, sier Richardsons foto «er så mektig på grunn av sin enkelhet, særlig symbolikken i piggtrådgjerdet».

«Vi syntes det hadde nærmest alt for å gi et sterkt visuelt inntrykk av hva som foregår med flyktningene», sa Kohn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus