Polen hevder Lech Walesa var kommunistagent

Lech Walesa under et demokratiseminar i Oslo i fjor.
Lech Walesa under et demokratiseminar i Oslo i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det polske historiske institutt sier de har funnet dokumenter som viser at fredsprisvinner Lech Walesa har vært hemmelig kommunistagent. Walesa nekter for anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Instituttet sier de har funnet en avtale som de mener Walesa undertegnet under kodenavnet Bolek. I tillegg skal det ha blitt funnet kvitteringer og rapporter signert av Walesa.

Dokumentene ble ifølge instituttet funnet i boligen til landets siste kommunistiske innenriksminister, den nå avdøde general Czeslaw Kiszczak.

Walesa nekter for anklagene.

– Det kan ikke finnes slikt materiale skrevet av meg, skriver han på sosiale medier.

Les også: Walesa langer ut mot Polens regjering

Walesa ble i 1983 tildelt Nobels fredspris for sin kamp for organisasjonsfrihet i Polen og han var landets president fra 1990 til 1995.

Den siste tiden har han kritisert Polens konservative regjering for å undergrave demokratiet. Bakgrunnen er en kontroversiell lov som flere mener vil lamme landets høyesterett og fjerne viktige muligheter til å kontrollere regjeringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus