Radioaktivt materiale på avveie - frykter «IS-bombe»

<p>Irakiske myndigheter frykter IS kan ha fått tak i radioaktivt materiale. </p>
Irakiske myndigheter frykter IS kan ha fått tak i radioaktivt materiale.  Foto: Stringer / Reuters

Et hemmelig dokument som har lekket fra irakiske myndigheter viser at radioaktivt materiale i fjor ble stjålet fra en oljeinstallasjon. Nå frykter Irak at det kan ha havnet i hendene på terrorister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom en fersk rapport fra nyhetsbyrået AP om at terroristgruppen IS kan ha sett sine beste dager. Dårlig økonomi og synkende moral blant soldatene byr på utfordringer for terroristene.

Les hele saken: Rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Nå melder det internasjonale nyhetsbyrået Reuters som har fått innsyn i et dokument lekket fra det irakiske miljøverndepartementet, at radioaktivt materiale i en spesialboks på størrelse med en datamaskin, kan ha blitt stjålet av terrorgruppen.

«Skitten bombe»

– Vi frykter det radioaktive materialet kan ha kommet i hendene til IS. De kan bruke det til å lage en «skitten bombe», sier en anonym irakisk sikkerhetskilde som har kjennskap til tyveriet, ifølge avisen The Independent.

Dokumentet er ifølge avisen datert 30. november og sendt til departementet for forebygging av stråling.

En «skitten bombe» er en bombe som ved hjelp av vanlig sprengstoff blir brukt til å spre radioaktivt materiale.

Les også: USA: – Nato vurderer å bli med i krigen mot IS

Kan være dødelig

Ifølge Reuters består materialet av iridium-192, som er klassifisert av Det Internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som kategori 2. Det vil si at det kan være dødelig for alle i umiddelbar nærhet i løpet av noen dager eller timer.

IAEA har blitt informert av irakiske styresmakter. I utgangspunktet brukes materialet gammastråler for å teste feil i utstyr som brukes i olje- og gassrørledninger, skriver Reuters videre.

Amerikanske myndigheter som eier stedet materialet forsvant fra er også informert i saken.

Utenriksdepartementet i USA sier til Reuters at de er klar over at materialet har forsvunnet, men har ingen indikasjoner på at det kan være i hendene til terrororganisasjonen.

En talsmann for sikkerheten i Basra-provinsen sierat forsvaret, politiet og etterretningen har jobbet dag og natt siden november for å finne det radioaktive materialet.

Les også: Hemmelig opptak fra livet under IS

SE VIDEO: Slik er livet under ISIL

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus