Obama på historisk Cuba-visitt

USAs president Barack Obama under en pressekonferanse 16. februar. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama under en pressekonferanse 16. februar. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Barack Obama reiser 21. til 22. mars på et historisk besøk til Cuba, der han blant annet skal møte president Raul Castro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en melding på Twitter sier president Obama at han reiser til Cuba for å «bidra til framgang og hjelpe våre anstrengelser for å bedre livene til det cubanske folket».

Besøket blir det første en amerikansk president foretar på Cuba på nesten 90 år.

I desember 2014 overrasket Obama og den cubanske presidenten Raul Castro det internasjonale samfunnet ved å kunngjøre at de ville normalisere statenes forhold etter 54 år som motstandere. Arbeidet er allerede kommet et godt stykke. Ambassader er på nytt etablert i Washington og Havanna, og det er gitt grønt lys for å opprette normale ruteflyginger.

Barack Obama reiser sammen med kona Michelle.

Dissidentmøte

– Vi har fortsatt våre uenigheter med den cubanske regjeringen, noe jeg skal ta opp direkte. USA vil alltid stå for menneskerettigheter verden rundt, sier Obama torsdag.

Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes sier USA ikke ønsker å presse fram endringer på Cuba, men sier han tror respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet vil være i landets interesse.

Obama har tidligere uttalt at et besøk på Cuba var aktuelt hvis han også fikk møte politiske dissidenter på turen. Cuba-besøket er del av en større rundreise i Latin-Amerika.

Tilnærming

Regjeringen i Washington ga tidligere denne uken gitt grønt lys til en amerikansk fabrikk på Cuba, for første gang på over 50 år. Et tomannsforetak fra Alabama skal bygge 1.000 traktorer årlig på øystaten.

Det amerikanske finansdepartementet informerte i forrige uke partnerne Horace Clemmons og Saul Berenthal at de nå har amerikansk lov på sin side til virksomheten på Cuba.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus