Giganthopp for Venezuelas bensinpriser

Her står bilene i kø for å fylle opp tanken før prishoppet. Se video.

Venezuela devaluerer valutaen og skrur opp drivstoffprisene kraftig. Men fortsatt koster en full tank bare rundt halvparten så mye som en brus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er et nødvendig tiltak for å skape balanse, jeg tar det fulle ansvaret, sa president Nicolás Maduro da han kunngjorde bensinprishoppet i en timelang TV-sendt tale onsdag

Maduro varsler en rekke andre tiltak for å lette den alvorlige økonomiske krisen i landet.

Det søramerikanske landet sliter med tresifret inflasjon og er inne i en dyp resesjon, som er blitt kraftig forverret av fallet i oljeprisen og økende gjeld. Devalueringen av den venezuelanske bolivaren innebærer at den sterkeste vekslingskursen, forbeholdt importvarer som mat og medisiner til den statskontrollerte økonomien, svekkes fra 6,3 til 10 bolivar per dollar.

Samtidig økes bensinprisen i Venezuela for første gang på nesten 20 år, ved at de skyhøye subsidiene reduseres.

Les også: Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

95 øre literen

Selv om Venezuela på tross av prishoppet beholder verdens laveste bensinpriser, kommer tiltaket til å gjøre solid utslag på statsbudsjettet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters' beregninger kan inntjeningen utgjøre nærmere 5 prosent av årets budsjett eller 0,5 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Utsalgsprisen på bensin økes fra det ekstremt lave nivået den har ligget på fram til nå. Det betyr at en liter 95-oktanbensin blir over 60 ganger dyrere med en økning fra 9,7 centavos (0,097 bolivar) til 6 bolivar. Det tilsvarer rundt 0,11 amerikanske cent – ca 95 øre – hvis man bruker den svakeste lovlige vekslingskursen mot dollar, ifølge Bloomberg.

Samtidig vil prisen for 91-oktan stige til 1 bolivar fra dagens pris på 0,07 bolivar.

Svartebørs

Inflasjon og svartebørshandel har bidratt til at den venezuelanske valutaen har stupt. Olje står for 95 prosent av landets eksportinntekter, og devalueringen vil gi det statlige oljeselskapet Petroleos langt flere bolivar per dollar i oljeinntekter.

Samtidig kommer imidlertid nedskrivingen til å tvinge regjeringen til å øke prisen på viktige dagligvarer som ris og brød, skriver Bloomberg.

Maduro kunngjorde onsdag også at en alternativ, flytende vekslingskurs på rundt 203 bolivar per dollar ment for transaksjoner på det åpne markedet. På det svarte markedet koster en dollar nesten 1.000 bolivar.

– Det er et positivt skritt, men nøkkelen ligger i iverksettelsen, sier Temir Porras, Maduro og forgjengeren Hugo Chávez' tidligere økonomiske rådgiver.

Opposisjonen delt

Opposisjonspolitikere har argumentert for at prisøkningen vil gå kraftig ut over den personlige økonomien til millioner av venezuelanere som allerede sliter med å få endene til å møtes.

Da bensinprisen ble satt opp i 1989, under en økonomisk krise drevet av den lave oljeprisen, brøt det ut voldsomme protester i hovedstaden Caracas. Soldater ble satt inn, og de tre dager lange Caracazo-opptøyene kostet flere hundre mennesker livet.

Satire

Et påfølgende prishopp i 1997 førte ikke til uro, men daværende president Chávez låste prisene gjennom sine 14 år i regjering.

Den skyhøye inflasjonen kombinert med hardt subsidierte bensinpriser har gjort at kjøp av billig drivstoff har blitt omtrent det eneste man kan kjøpe for små bolivarsedler.

Under Maduros tale poppet følgende overskrift opp på satirenettstedet Bipolar Capybara: «2-bolivarsseddelen begår selvmord etter bensinprisøkningen».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus