– Frykter IS kan få tak i radioaktivt materiale

Et svært farlig radioaktivt materiale har blitt stjålet fra et oljeanlegg i Irak, og irakiske myndigheter frykter det kan brukes som våpen dersom IS får tak i det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det radioaktive materialet ble stjålet fra en oljeinstallasjon i nærheten av Basra sør i landet november, opplyser det irakiske miljøverndepartementet onsdag.

Materialet består av iridium-192, som er klassifisert som radioaktivt materiale av kategori 2. Det innebærer at stoffet kan være dødelig ved eksponering i løpet av noen timer eller dager dersom det ikke håndteres etter forskriftene, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Ny rapport: – Kan gå mot slutten for IS

Irakiske sikkerhetsstyrker leter nå intenst for å få ta i materialet, som ligger i en spesialboks på størrelse med en bærbar datamaskin. Det er ikke kjent hvem som har stjålet boksen.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier de er kjent med opplysningene om tyveriet, men sier at det så langt ikke er noe som tyder på at IS eller andre militante grupper har fått tak i materialet.

– Men vi ser svært alvorlig på dette og fortsetter å overvåke situasjonen, sier en talsmann for utenriksdepartementet.

Les også:

Hemmelige opptak fra livet under IS

Norge sier nei til norske kampfly mot IS

USA: – NATO vurderer å bli med i krigen mot IS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus