Flyktninghjelpen advarer Europa

Unge flyktninger på den greske øya Lesbos etter å ha krysset Egeerhavet fra Tyrkia onsdag.
Unge flyktninger på den greske øya Lesbos etter å ha krysset Egeerhavet fra Tyrkia onsdag. Foto: Aris Messinis / Afp

Ikke gjør Hellas eller Balkan til en stor flyktningleir, ber Flyktninghjelpen når EU igjen skal diskutere migrasjonskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom den gresk-makedonske grensen stenges, eller dersom Hellas blir suspendert fra Schengen-avtalen, vil det oppstå massive flyktningleirer på europeisk jord, frykter Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Et høyt antall mennesker som søker beskyttelse, vil stå uten noen mulighet til å reise videre fra Hellas eller vende tilbake, sier han i en pressemelding.

Egeland mener at en slik situasjon vil sette livene til «hundretusener av kvinner, menn og barn i fare».

Ulmer

Flyktningkrisen står igjen på dagsordenen når EU holder toppmøte torsdag og fredag. Først og fremst kommer EU-lederne til å ta tak i avtalen med Tyrkia og håper den snart skal bidra til å stagge tilstrømningen til Europa.

Jan Egeland, taler i det europeiske FN-hovedkvarteret i Geneve. Foto: Martial Trezzini / Ap
Jan Egeland, taler i det europeiske FN-hovedkvarteret i Geneve. Foto: Martial Trezzini / Ap

Men under ulmer en debatt om Hellas og vedvarende mangel på kontroll ved Schengen-områdets yttergrenser som har fått noen til å ønske en gresk suspendering fra området.

Det kom over 850.000 migranter og flyktninger til Hellas i fjor via sjøruta fra Tyrkia, og de aller fleste av dem tok seg videre i Europa uten formell registrering. Til nå i år er det kommet rundt 80.000.

Les også: Sverige: Svært lite kriminalitet skyldes flyktninger

Press

EU har lagt sterkt press på greske myndigheter for å skjerpe kontrollen og ta imot hjelp ved grensene så alle registreres.

Det foreligger ikke forslag om en formell gresk suspendering, og EU-president Donald Tusk avviser at det er løsningen.

– La meg være klar. Å ekskludere Hellas fra Schengen løser ingen av problemene våre. Det er ikke en felleseuropeisk løsning, sier EU-president Donald Tusk i en uttalelse.

– Det vi må gjøre, er å bedre sikkerheten på yttergrensene våre, ikke minst i Hellas. Det krever større gresk innsats, og det krever også støtte fra EU-partnere, understreker han.

Les også: Flyktninger funnet druknet utenfor Tyrkia

Prøver å overbevise

Gjeldstyngede grekere har reagert kraftig på alt av trusler om suspendering og føler landet står i en situasjon som er umulig å håndtere.

Nå er regjeringen i Aten oppsatt på å overbevise Brussel om at landet gjør det det kan for å etablere registreringssentre for migranter og flyktninger. Fire av fem sentre er nå endelig oppe på greske øyer etter at EU-kommisjonen tidligere har konkludert med at Hellas har forsømt grenseforpliktelsene sine.

Norge har som flere andre Schengen-land svart på situasjonen langs yttergrensene med å gjeninnføre nasjonal grensekontroll. Onsdag innførte Østerrike kontroll mot alle nabolandene i sør, og problemene i Hellas fører trolig til at de andre Schengen-landene får forlenge egen grensekontroll i inntil to år.

Les også: Dansk Folkeparti vil fryse lønna til flyktninger

Vil ha felles løsninger

Egeland oppfordrer landene til å bli enige om en felles løsning i stedet for å stenge grensene.

– Å bygge en europeisk festning med stengte grenser vil bare lede til en utvanning av EUs lover og verdier, sier Egeland.

Han mener europeiske land deltar i «et tragisk kappløp mot bunnen».

– Det er ikke grensene som har et akutt behov for beskyttelse, det er flyktningene. Stengte grenser løser ingen problemer, det vil bare utsette mennesker for større fare og gjøre dem mer avhengige av smuglere, sier Egeland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus