Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Ifølge en ny rapport fra det internasjonale nyhetsbyrået AP går IS en vanskelig fremtid i møte.
Ifølge en ny rapport fra det internasjonale nyhetsbyrået AP går IS en vanskelig fremtid i møte. Foto: Stringer / Reuters / Reuters

Den islamske stat (IS) er ifølge en ny rapport i dyp pengemangel og soldatene sliter med moralen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS som i utgangspunktet er en irakiske jihadistgruppe, som kjemper for en egen islamsk stat, har hatt en rask vekst de siste årene og tatt kontroll over områder i Irak og Syria.

De fordømt av muslimske lærde og ledere, men på tross av dette har de tatt kontroll over større områder i Irak og Syria. Nå virker det som det går mot tøffere tider, skal vi tro en ny rapport fra det internasjonale nyhetsbyrået AP.

Mister inntekter

Ifølge nyhetsbyrået begynner nå organisasjonen å kjenne på konsekvensene av store lønninger, innkjøp av våpen, materiell ødelagt i krigen og at flere av deres pengelagre har blitt ødelagt i flyangrep.

IS har de siste årene hatt store deler av sin inntekt gjennom olje, nå lider de av den fallende oljeprisen og at tankbilene deres har blitt sprengt av amerikanske og russiske styrker, ifølge AP.

I tillegg har den irakiske regjeringen sluttet å betale offentlige ansatte i IS-områder, dette fordi IS har krevet skatt av inntektene helt opp til 50 prosent.

Les også: USA: – NATO vurderer å bli med i krigen mot IS

Kutter i lønninger

IS har lenge fristet fattige mennesker med gode lønninger for å tjene organisasjonen. Mangelen på penger gjør nå at IS-krigerne blir kuttet med rundt 50 prosent, ifølge AP.

Dermed har det også blitt mindre økonomisk lukrativt enn tidligere, ifølge rapporten.

Noen steder i IS-kontrollerte områder får ikke soldatene betalt i det hele tatt, og forsyningen av mat har blitt kuttet kraftig. Ifølge rapporten skal dette ha gått utover moralen til soldatene.

Les også: Hemmelig opptak fra livet under IS

Bøter og salg av fanger

For å finansiere krigføringen går terrororganisasjonen nå nye veier. Ifølge rapporten har de begynt å kreve inn bøter for brudd på de strenge kleskodene til organisasjonen. Tidligere har de pisket dem som har brutt kleskoden.

Ingen får heller forlate Fallujah, en by i den irakiske provinsen Al Anbar, 65 kilomter vest for Bagdad, uten å betale 1000 dollar. I tillegg har organisasjonen begynt å slippe fri fanger for 500 dollar.

– Vi ser at vår innsats har en effekt på deres kapital, det er vanskelig å si i hvilken grad på grunn av de ulike ulovlige måtene de finansier sin krigføring, sier president Barack Obamas antiterrorådgiver,Lisa Monaco, til AP.

Les også: Norge sier nei til norske kampfly mot IS


SE VIDEO: Slik bidrar Norge i kampen mot IS

SE VIDEO: Her jevner IS oldtidsby med jorden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus