Nesten én million barn sulter på grunn av El Niño

2.8 millioner mennesker risikerer å sulte i Zimbabwe som en konsekvens av El Nino. Tørken har redusert antall brønner med vann. De som har vann risikerer sykdommer som diaré og kolera. Foto: Pilimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix
2.8 millioner mennesker risikerer å sulte i Zimbabwe som en konsekvens av El Nino. Tørken har redusert antall brønner med vann. De som har vann risikerer sykdommer som diaré og kolera. Foto: Pilimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To år uten regn, og den kraftigste utgaven av værfenomenet El Niño på 50 år, har gjort at nesten én million barn er underernærte i Øst- og Sør-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyere matpriser, fordrevne familier, to år med feilslåtte avlinger, vannmangel og sykdom truer befolkningen i området.

– Vi står på randen av en katastrofe. Antall tilfeller av alvorlig, akutt underernæring har økt med 100 prosent siden desember, sier UNICEF Norges generalsekretær, Bernt G. Apeland.

Innsikt: – Sultkatastrofen i Afrika er et faktum

Organisasjonen går nå ut med en appell til verdenssamfunnet om å bistå med til sammen 1,4 milliarder kroner til områdene som rammes av El Niño.

Lesotho, Zimbabwe og de fleste provinsene i Sør-Afrika har erklært unntakstilstand på grunn av ressursmangler. I førstnevnte land er 34 prosent av barna foreldreløse, og nesten en firedel lever med hiv/aids.

Etiopia, Somalia, Kenya, Lesotho, Zimbabwe, Malawi og Angola er landene som vil møte de største utfordringene, ifølge UNICEF.

Les også: Professor: – Tørke bidro til krigen i Syria