Tidligere FN-sjef Boutros Boutros-Ghali er død

Foto: Virginia Mayo / Ap

FNs tidligere generalsekretær Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om dødsfallet ble kunngjort av FNs sikkerhetsråd tirsdag. Sikkerhetsrådets 15 medlemmer holdt ett minutts stillhet etter kunngjøringen.

Ytterligere omstendigheter rundt dødsårsak forelå tirsdag ettermiddag ikke, men han var innlagt på et sykehus i Kairo, og forrige torsdag ble han oppringt av president Abdel Fattah al-Sisi. Ifølge avisen Al-Ahram var Boutros-Ghali innlagt på sykehus som følge av bekkenbrudd.

Boutros-Ghali var FNs generalsekretær fra januar 1992 til desember 1996, da han ble etterfulgt av Kofi Annan.

Boutros-Ghali ble født i Egypt i 1922 og var koptisk kristen. Han var utdannet jurist og professor i folkerett og internasjonale relasjoner ved universitetet i Kairo. Han var også i en periode viseutenriksminister i Egypt.

Balkan

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere generalsekretær for FN Boutros Boutros-Gahli er død, sier statsminister Erna Solberg (H) og legger til at han vil bli husket som en visjonær og respektert verdensleder.

Tidligere forsvars- og utenriksminister og fredsmegler på Balkan, Thorvald Stoltenberg, mottok også dødsbudskapet med sorg. Han kjente Boutros-Ghali godt.

– Han var et varmt og meget engasjert menneske, og han satte sannheten fremfor alt. Det er ikke alltid det slår så godt an i alle kretser, men han sto på. Jeg hadde stor beundring for det, selv om det ikke nødvendigvis skapte de kompromisser og løsninger han ellers ville ha fått til, for han var en høyt begavet og fremstående jurist, sier Stoltenberg til NRK.

Spåkone

Stoltenberg omtaler Boutros-Ghali som «uredd i den videste forstand» og sier han hadde stor respekt for egypterens integritet. Særlig godt husker Stoltenberg en hendelse da Boutros-Ghali ble spådd av en spåkone. Hun sa han kom til å bli generalsekretær i FN.

– Da lo han og sa at det ikke var mulig, for han var koptisk kristen og ville aldri kunne representere araberstaten Egypt. Så gikk årene, og det kom forslag på ham som nettopp generalsekretær i FN. Det valget vant han, stikk i strid med hva folk flest trodde på den tiden, sier Stoltenberg.

Boutros Boutros-Ghali var den første FN-sjefen fra det afrikanske kontinentet. Verden sto overfor enorme omveltninger da han overtok ledervervet, med Sovjetunionens sammenbrudd, slutten på Den kalde krigen og en verden dominert av USA.

Amerikansk motstand

I motsetning til Stoltenberg var USA på ingen måte fornøyd med innsatsen hans, og la kjepper i hjulene for å hindre ham i å bli gjenvalgt til en ny periode. Boutros-Ghali ble dermed kjent som generalsekretæren som ble stanset fra gjenvalg takket være at USA la ned veto.

Boutros-Ghali ble av noen sett på som en person som forsøkte å gjøre FN mer uavhengig av USA. Andre mener han sto for feilvurderinger som i sin tur førte til at man ikke klarte å hindre folkemord i Afrika og på Balkan, og han var også beskyldt for ikke å ha klart å reformere FN.

I et intervju med AP i 2005 så han tilbake på massakren i Rwanda, der 500.000 tutsier og moderate hutuer ble drept på bare 100 dager, som «mitt største feilsteg i FN». Han la likevel skylden på USA, Storbritannia, Frankrike og Belgia for å ha hindret mulighetene til å gripe inn tidsnok.

Personvernpolicy