Norsk politi: Espen Lee fortsatt under etterforskning på Kypros

Kypriotisk politi har likevel ikke henlagt saken der Espen Lee og to andre personer er mistenkt for å ha planlagt å bortføre et barn.
Kypriotisk politi har likevel ikke henlagt saken der Espen Lee og to andre personer er mistenkt for å ha planlagt å bortføre et barn. Foto: Iakovos Hatzistavrou / Afp / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Lee og to andre norske statsborgere er fortsatt under etterforskning på Kypros, ifølge norsk politi. Tidligere har kypriotisk politi sagt at saken er henlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lee og to andre nordmenn ble fredag deportert fra Kypros, elleve dager etter at de ble pågrepet av kypriotisk politi. Politiet mente en norsk barnefar hadde betalt nordmennene for å bortføre hans datter, som bor på Kypros med sin greskkypriotiske mor.

Norsk politi har vært i kontakt med kypriotiske myndigheter som har opplyst at saken fortsatt er under etterforskning, til tross for at de tre nordmennene er sendt ut fra Kypros.

Les også: – Norsk politi har siktet Espen Lee

Ba om bekreftelse

Norsk politi ble formelt bedt om å bistå kypriotisk politi i etterforskningen av saken mandag i forrige uke.

To dager senere ble det kjent at nordmennene skulle løslates. En kypriotisk politimann ble sitert i norske medier på at saken skulle henlegges på Kypros.

Norsk politi ba derfor kypriotisk politi om en avklaring av sakens status.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fikk fredag bekreftet via offisielle kanaler at saken fortsatt var under etterforskning, og at kypriotisk politi opprettholder sin anmodning om bistand til etterforskning i Norge. Vi har ikke mottatt noen melding om at saken er henlagt, sier politiadvokat Bjørn Rudningen Thune i Øst politidistrikt til NTB.

Overfor VG gjentar imidlertid kypriotisk politi at etterforskningen er avsluttet.

– Saken ble avsluttet med utvisningen av dem. Vi kan ikke, og vi har ikke, mer å si, sier talsmann Andreas Angelivis til avisen.

Overfor VG understreker Rudningen Thune at det dreier seg om to separate etterforskninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke nødvendigvis sammenfallende hva vi etterforsker i den norske saken, og hva kypriotene ber oss om bistand til, sier han.

Bakgrunn: Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ransaking

I Norge er i alt fire personer siktet for medvirkning til forsøk på frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse.

Både Lees forsvarer, John Christian Elden, og barnefarens forsvarer, Morten Engesbak, sa søndag at de trodde den norske siktelsen måtte bero på en misforståelse siden nordmennene var løslatt på Kypros.

I en SMS til VG mandag ettermiddag skriver Elden at hvilken som helst politimyndighet kan etterforske så mye de vil.

– Faktum blir neppe endret fra konklusjonen på Kypros om at det ikke foreligger et straffbart forhold. Politiets siktelse i Norge vil kun medføre et erstatningsansvar for uberettiget strafforfølgning også i Norge, skriver advokat Elden.

Fredag ransaket politiet boligene til de fire siktede samtidig som tre av dem var på vei hjem fra Kypros. Lee ble dessuten ransaket og fratatt mobiltelefonen sin da han landet på Gardermoen fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saken har høy prioritet hos oss, og vi etterforsker den bredt. I den videre etterforskningen vil vi basere oss på informasjonen som ble hentet inn fredag, sier Rudningen Thune.

Politiet tar sikte på å ferdigstille etterforskningen av saken i løpet av kort tid.

Les også:

Espen Lee varetektsfengslet på Kypros

Espen Lee innlagt på sykehus

Kypros-saken: Hushjelp pågrepet

Espen Lee tilbake i Norge