København mintes ofrene for terrorangrep

Mange la ned blomster og tente lys utenfor kulturhuset Krudttønden i København søndag, for å minnes ofrene for terroren som rammet for ett år siden.
Mange la ned blomster og tente lys utenfor kulturhuset Krudttønden i København søndag, for å minnes ofrene for terroren som rammet for ett år siden. Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Hundrevis av mennesker samlet seg på Østerbro i København søndag kveld, for å minnes ofrene for terroren som rammet den danske hovedstaden for ett år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor kulturhuset Krudttønden, der filminstruktøren Finn Nørgaard ble skutt og drept av en 22 år gammel IS-sympatisør, ble det lagt ned blomster og tent lys.

Deretter beveget folkemengden seg sakte mot synagogen i Krystalgade der gjerningsmannen Omar el-Hussein skjøt og drepte vakten Dan Uzan, før han selv ble skutt og drept av politiet.

Underveis ble det tent 1.800 små lykter til minne om de drepte, og for å markere et ønske om et fordomsfritt og samlet Danmark, som arrangørene formulerte det.

Bakgrunn: Flere hundre i terroroffers begravelse i København

Minneplate

Tidligere på dagen ble det kunngjort at det skal settes opp en minneplate i Folketinget for å hedre de to terrorofrene.

– Vi blir aldri i stand til å gjengjelde den gave og det offer de ga oss. Men det minste vi kan gjøre, er å fortelle deres historie, så de aldri blir glemt, sa Folketingets president Pia Kjærsgaard søndag.

Symbol på handlekraft

Statsminister Lars Løkke Rasmussen trakk i sin tale fram Nørgaard, som ble drept da han forsøkte å avvæpne gjerningsmannen utenfor kulturhuset der det pågikk et debattmøte om ytringsfrihet.

– Hvordan handler et menneske som deltar på et møte som kommer under beskytning? Det er det ikke mange som vet. Finn var et menneske som tok ansvar. Han er derfor blitt et symbol på handlekraft. Han betalte med sitt liv, mange flere kunne ha blitt drept, sa Rasmussen.

– Vi må vise takknemlighet som samfunn. Vi skal ære våre helter, sa han. (©NTB)

Personvernpolicy