Kurdisk leder skutt under demonstrasjon i Sverige

Politiet ved minibussen mannen satt i da han ble skutt lørdag.
Politiet ved minibussen mannen satt i da han ble skutt lørdag. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

En kurdisk 52-åring ble livstruende skadd da ukjente åpnet ild mot bilen han satt i under en prokurdisk demonstrasjon i Stockholm i helgen. Politiet tror det lå politiske motiver bak skytingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen satt i en minibus dekket av kurdiske flagg da han ble skutt i Fittja, en forstad sørvest for Stockholm sentrum lørdag.

En eller flere gjerningsmenn avfyrte minst to skudd og kjørte deretter fra stedet i stor fart, ifølge Svenska Dagbladet.

Ifølge avisen ble mannen truffet i buken og i beinet. Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken, som de etterforsker som et drapsforsøk.

52-åringen ble fløyet til Karolinska sjukhuset med ambulansehelikopter. Sykehuset opplyste søndag at han ble holdt i kunstig koma og betegnet tilstanden hans som livstruende.

Bråk utenfor foreningslokale

Ifølge Dagens Nyheter er 52-åringen leder for den svenske seksjonen av Partiet for et fritt liv i Kurdistan (PJAK) og hadde deltatt i en demonstrasjon som begynte i Södertälje og deretter forflyttet seg til Stockholm.

I Fittja brøt det ut bråk mellom demonstrantene og personer ved et tyrkisk foreningslokale, og det var da 52-åringen sammen med tre andre skulle kjøre bort fra stedet at det ble skutt mot dem.

En kilde i PJAK, som oppgir å være venn av den sårede 52-åringen, forteller at gjerningsmennene først forsøkte å stanse bilen og mener at alle de fire i bilen ville ha blitt skutt dersom de hadde stanset.

PKK-avlegger

PJAK regnes som den kurdiske PKK-geriljaens avlegger i Iran, og deres YRK-milits har det siste tiåret gjennomført en rekke væpnede angrep mot iranske sikkerhetsstyrker.

PJAK står i likhet med PKK på USAs liste over terroristorganisasjoner.

Politiet tror det var en sammenheng mellom demonstrasjonen og skytingen.

– Det er grunn til å mistenke det. Vi holder alle muligheter åpne, men det er trolig en kobling, sier vakthavende Christer Holmer hos Söderort-politiet i Stockholm.

Säpo gransker

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bistår stockholmspolitiet i etterforskningen etter lørdagens skyting, men vil ikke kommentere opplysningene om at skytingen trolig var politisk motivert.

– Det er for tidlig å si, sier Säpos pressetalsmann Fredrik Milder. Han vil heller ikke si om politiet har indikasjoner på dette.

– Det kan jeg ikke gå inn på, den informasjonen kan jeg ikke dele, sier han.

Ikke i tvil

Arrangørene av den prokurdiske demonstrasjonen er ikke i tvil om at skytingen var politisk motivert.

– Dette var et direkte angrep mot demonstrasjonen, mot kurderne, sier en talsmann for arrangøren, som vil være anonym.

Det lever om lag 170.000 kurdere i Sverige, og de kommer både fra Tyrkia, Iran og Syria.

Det kurdiske miljøet er kjent for å være politisk aktivt, og det eksisterer en rekke kurdiske partier, organisasjoner og foreninger i Sverige.

Personvernpolicy