Obama lover å utpeke ny høyesterettsdommer

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama sier han vil utnevne en erstatter for den avdøde høyesterettsdommeren Antonin Scalia, til tross for kraftig motstand fra republikansk side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil overholde mitt ansvar ved å utnevne en erstatter når tiden er inne. Men på dette tidspunktet går tankene våre til Antonin Scalias familie, sa Obama da han lørdag tok en pause fra sin golfferie i California for å kommentere Scalias bortgang.

Den mangeårige og svært konservative høyesterettsdommeren døde lørdag morgen, 79 år gammel. Obama beskriver Scalia som mannen som formet den amerikanske rettstankegangen slik man kjenner den i dag.

– I dag skal vi minnes mannen som dedikerte livet sitt til rettsvesenet. Han fikk innflytelse på en generasjon av amerikanere og vil bli husket som en av de største juridiske skikkelsene i vår tid.

Allerede kort tid etter at Scalias bortgang ble kjent, begynte demokratiske og republikanske senatorer å diskutere hvorvidt en erstatter skal utnevnes før eller etter Obamas tid som president. Utnevnelsen vil kunne endre maktbalansen i høyesterett ettersom de gjenværende åtte dommerne er fordelt likt mellom konservative og liberale. (©NTB)