Lars Vilks: – Det er viktig å forsvare det man tror på

Den svenske kunstneren Lars Vilks deltok lørdag på en konferanse om kunst og ytringsfrihet på Christiansborg i København, ett år etter at debattmøtet han deltok på, ble utsatt for et terrorangrep.
Den svenske kunstneren Lars Vilks deltok lørdag på en konferanse om kunst og ytringsfrihet på Christiansborg i København, ett år etter at debattmøtet han deltok på, ble utsatt for et terrorangrep. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusler og vold skal ikke sette dagsorden, sier den svenske kunstneren Lars Vilks i København, ett år etter at et kulturhus og en synagoge i byen ble terrorrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke trekke meg som foreleser og deltaker på konferanser, bare fordi jeg har en terrortrussel hengende over hodet. Det er viktig å forsvare det man tror på, sa Vilks på en konferanse om kunst og ytringsfrihet i den danske hovedstaden lørdag.

Men konferansen måtte holdes i borg – Folketingets Christiansborg – omgitt av politi utstyrt med maskinpistoler og skuddsikre vester.

Vilks har levd med politibeskyttelse siden han tegnet profeten Muhamed som en hund i 2007, to år etter den såkalte karikaturstriden. Vilks hadde derfor med seg to politifolk for å beskytte seg da han for ett år siden deltok på et debattmøte på Krudttønden i København. En halvtime ut i møtet åpnet en mann ild inn i bygget. En regissør, Finn Nørgaard, ble drept.

Les også: Vilks: – Dansk politi undervurderte trusselen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Synagogen

Det var det første av to terrorangrep. Etter midnatt ble også synagogen angrepet, mens det pågikk en bat mitzva-feiring for en jødisk jente der. Den jødiske vakten Dan Uzan ble drept. Seks politifolk ble såret i angrepene.

Ved 5-tiden 15. februar ble den antatte gjerningsmannen Omar El-Hussein drept i en skuddveksling med politiet på Nørrebro.

Etter angrepet har sikkerhetstiltakene rundt Vilks blitt enda strengere, og det merkes også under lørdagens møte. Ifølge DR er det bare Christiansborg som kunne huse arrangementet, og det var stort politioppbud utenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vilks mener ytringsfriheten er under press, både på grunn av vold og trusler, men også på grunn av politisk korrekthet.

– Den tradisjonelle rollen for kunstnere er å stille ubehagelige spørsmål og ikke ta stilling, men skape muligheter for at folk selv kan vurdere verket, sa han på konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han delte også ut en pris til organisasjonen Passion for Freedom , som arbeider for at kunstnere skal kunne diskutere temaer «utelatt i politisk korrekte miljøer»-.

Les også: NSA avslørte drapsplaner mot Lars Vilks

Lyskjede

Søndag ettermiddag markeres årsdagen for terrorangrepene i København. Gatelys blir slukket, og folk skal gå ut i gatene og tenne lys. En kjede med 2.000 lys skal strekke seg de 3,6 kilometerne mellom de to terrormålene, kulturhuset Krudttønden og synagogen.

– Lysene er et symbol på livskraft, kjærlighet og varme, sier Ole Mølgaard til nyhetsbyrået Ritzau. Han leder Finn Nørgaard Foreningen, som er oppkalt etter regissøren som ble drept på Krudttønden.

Les også: Islamkritiker: For farlig å delta i debattmøter

Kritikk av sikkerheten

I ettertid har Vilks kritisert dansk politi for å ha undervurdert trusselsituasjonen i forbindelse med debattmøtet i fjor. De to politifolkene som passet på ham, skjøt tilbake mot gjerningsmannen og kan dermed ha avverget at flere ble drept.

Sikkerhetspolitiet PET er også blitt kritisert for ikke å ha satt i verk tiltak etter å ha fått tips om at den voldsdømte El-Hussein var blitt radikalisert før han slapp ut av fengselet.