– Migranter i Calais utsettes for mishandling

To migranter kikker på et område i teltleiren «Jungelen» ved Calais hvor telt er blitt fjernet etter krav fra franske myndigheter. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix
To migranter kikker på et område i teltleiren «Jungelen» ved Calais hvor telt er blitt fjernet etter krav fra franske myndigheter. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger og migranter i teltleiren ved Calais forteller at de er blitt banket opp og mishandlet både av fransk politi og høyreekstreme grupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både migrantene selv og hjelpeorganisasjoner som jobber ved leiren, har fortalt om hendelsene i intervjuer med den britiske avisa The Independent.

– Det er rasister i Calais som banker opp folk med stokker, sier Ali-Muhammad Jumar (23) fra Sudan.

Han har en brukket finger og et kutt over øyet, og hevder å ha blitt banket opp av politiet i nærheten av tunnelen under Den engelske kanal kvelden før han møter The Independents reporter.

Noen av migrantene har fått livstruende skader, ifølge Marianne Humbersot, som leder en gruppe som gir migrantene juridisk rådgivning.

– Vi snakker ikke bare om skrubbsår, men knivstikking, kvelningsforsøk og slag med metallstenger, sier hun.

Les også: UDI venter opptil 25.000 asylsøkere i år

Vil flytte opptil 1.000 personer

Opptil 1.000 flyktninger og migranter som bor i teltleiren skal flyttes, ifølge franske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er på tide å reise videre, ingen må bo i den sørlige delen av leiren, sa Fabienne Buccio, som representerer Frankrikes statlige myndigheter lokalt.

Buccio anslår at rundt 800-1.000 mennesker som bor i den provisoriske teltleiren må flyttes og sier at statlige representanter skal besøke området mandag for å opplyse om planene.

Rundt 4.000 flyktninger og migranter oppholder seg i den provisoriske teltleiren, som går under kallenavnet Jungelen. De fleste av dem kommer fra Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan.

Les også: 3500 mennesker på fransk søppeldynge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye konteinere

Da vinteren begynte ble 125 hvite, ombygde konteinere satt opp for å huse opptil 1.500 personer. Konteinerne har både oppvarming og elektrisitet, og bidrar til å øke standarden i leiren.

Mange av flyktningene og migrantene har imidlertid motsatt seg å flytte inn i konteinerne, da dette pålegger dem å avgi håndavtrykk. Flere frykter dette vil vanskeliggjøre videre reise til Storbritannia, der mange har som mål å søke asyl.

Teltleiren i Calais oppsto opprinnelig i tilknytning til en tidligere offisiell leir i Sangatte som eksisterte fra 1997 til 2002. Leiren har senere blitt stengt og revet flere ganger, bare for å bli reist igjen på nye steder.