Kakeangrep skremmer russisk opposisjon

Kreml kaller kakeangrepet mot opposisjonspolitikeren Mikhail Kasianov et bøllete stunt. Men omstendighetene rundt hendelsen gir opposisjonen kuldegysninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så sent som sist uke publiserte nemlig Tsjetsjenias sterke mann, Ramzan Kadyrov, en video hvor Kasianov og hans medarbeider figurerer gjennom trådkorset på kikkertsiktet til en snikskytter.

Kasianov ble derfor livredd da to menn sent tirsdag kveld angrep ham på en restaurant i Moskva, hvor de skal ha ropt trusler mot ham før de kastet kaken i ansiktet hans.

Den tidligere statsministeren, som nå leder opposisjonspartiet Parnas, mener han ble truet på livet og har anmeldt forholdet.

Les også: Russland anklager USA for å sverte Putin

Nemtsov drept

Det som gjør saken ekstra skremmende, er at det snart er ett år siden en annen fremtredende russisk opposisjonell, Boris Nemtsov, ble skutt og drept et steinkast unna Kreml i hjertet av Moskva.

Russisk politi har siktet en gruppe tsjetsjenske menn for likvideringen av Nemtsov, og flere av dem har forbindelser til Tsjetsjenia og Kadyrovs sikkerhetsstyrke. Kasianov sier han ser paralleller mellom drapet på Nemtsov og angrepet han ble utsatt for.

– Dette er lignende scenarioer, men takk Gud for at det denne gangen bare var muntlige trusler og en mild fysisk maktbruk, sa han til radiostasjonen Moskvas Ekko onsdag.

Kasianov hadde før tirsdagens angrep gitt et intervju til radiostasjonen Kommersant hvor han beskrev Kadyrovs snikskyttervideo som «en offentlig anmodning om handling, en offentlig trussel.»

Kadyrov kalte nylig også Putins motstandere for «folkefiender» som må stilles for retten for forræderi.

Les også: Putin knyttes til drapet på Litvinenko i ny rapport

– Bøllete

Dmitrij Peskov, som er talsmann for president Vladimir Putin, insisterte onsdag på at kakeangrepet mot Kasianov ikke hadde noe med Kadyrovs trusselvideo å gjøre. Han kalte det et «bøllete stunt som selvsagt burde fordømmes».

Han henviste ytterligere spørsmål til den føderale sikkerhetsstyrken som beskytter Kasianov, fordi han er tidligere statsminister.

Kasianov beskriver angriperne som menn med ikke-slaviske trekk og med sterk tsjetsjensk dialekt. Han legger til at 20 menn ventet utenfor restauranten mens angrepet skjedde.

En video som er publisert på nettstedet Life News, viser to mørkhårede menn i mørke dresser som går mot Kasianov før de kaster en iskake i ansiktet hans.

Også Kasianovs medarbeider Vladimir Kara-Murza ble truet i Kadyrovs Instagram-video. Kara-Murza mistet nesten livet i fjor, angivelig etter å ha blitt forgiftet.

Ramzan Kadyrov er en nær alliert av president Putin og styrer Tsjetsjenia nærmest som sitt eget rike.

Les også: Nemtsov drept – russisk opposisjon i knestående

Personvernpolicy