USA vil gjenåpne Keflavik-basen på Island

Den amerikanske marinen går med planer om å returnere til Keflavik-basen utenfor Reykjavik, ti år etter at landets siste soldater forlot Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA drev den store flybasen fra 1951 til 2006, og den ble regnet som et strategisk brohode mot Russland under den kalde krigen. I neste års stadsbudsjett har det amerikanske forsvarsdepartementet bedt om penger til å ruste opp en flyhangar på basen, rapporterer nettavisen Stars and Stripes , som siterer kilder i marinen.

Hangaren skal angivelig huse flyet P-8 Poseidon, etterfølgeren til P-3 Orion som tidligere var stasjonert på samme base. Målet er, ifølge avisen, å jakte på russiske ubåter.

Les også: Trio enig om samarbeid mot Nord-Korea

I dag sender USA Orion-fly fra luftbasen på Sicilia for å holde utkikk etter russiske ubåter i Nord-Atlanteren, sier en tjenestemann i marinen. Poseidon skal fylle den samme rollen fra Keflavik så snart hangaren er oppdatert med nytt ledningsnett, gulvbelegg og en rensestasjon.

Tidligere har islandske myndigheter bekreftet at Keflavik-basen var tema da USAs viseforsvarsminister Bob Work besøkte landet i september i fjor, men de kunne da ikke si mer enn at ideen om gjenåpning ikke er et islandsk initiativ.

Inntil videre ønsker USA kun å sende fly til Keflavik-basen for kortere perioder. Men etter hvert kan det bli aktuelt å etablere faste patruljeringsrutiner med mannskap som byttes ut hver sjette måned, ifølge tjenestemannen, som snakker mot løfte om anonymitet.

Les også: USA støtter norsk minerydding i Colombia

Personvernpolicy