Espen Lee skal deporteres fra Kypros

Ekstorpedo Espen Lee blir løslatt og sendt ut av Kypros etter å ha vært fengslet for forsøk på barnebortføring.
Ekstorpedo Espen Lee blir løslatt og sendt ut av Kypros etter å ha vært fengslet for forsøk på barnebortføring. Foto: Iakovos Hatzistavrou / Afp / NTB scanpix

Politiet på Kypros anser saken mot Espen Lee og to andre nordmenn som avsluttet. De tre er ikke lenger mistenkt for forsøk på barnebortføring, men vil likevel holdes fengslet til de kan sendes ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Beslutningen er tatt. Det blir ingen straffesak, og de blir sendt ut av landet, sier advokat Soteris Argyrou, som er nordmennenes kypriotiske forsvarer, til NTB.

Politiet opplyser til NTB at utsendelsen kan ta tid, og at det ikke foreligger noen tidsplan. Det ligger an til å bli en konsultasjon med norske myndigheter først, og utsendelsen kan derfor ta flere dager.

– Vi vet ennå ikke når utsendelsen kan skje. Kanskje i morgen, kanskje senere, sier en representant for politiets pressetalsmann i den kypriotiske hovedstaden Nikosia.

Bakgrunn: Espen Lee løslates på Kypros

– Vil protestere

De tre nordmennene og en lokal hushjelp har vært siktet for å ha planlagt å bortføre en snart tre år gammel jente som har norsk far og greskkypriotisk mor.

Nordmennene ble torsdag forrige uke varetektsfengslet for seks dager. Onsdag ble det kjent at påtalemyndigheten på øya henlegger saken, men at de tre nordmennene likevel ikke løslates fra fengsel før de skal sendes ut.

– Hvis de hadde gjort noe galt hadde de ikke fått lov til å forlate landet. Når de sendes ut er det fordi Kypros er redde for at de vil kunne gjøre noe galt i fremtiden, forklarer Espen Lees norske advokat John Christian Elden til NTB.

– Vi har ikke mottatt en offisiell bekreftelse på at de skal deporteres. Men hvis vi får den, vil vi protestere. De har ikke gjort noe galt, da er det ingen grunn til at de ikke skal løslates, og selv velge om de skal forlate Kypros som frie menn, sier advokat Soteris Argyrou til VG.

Hente bil

Politiet mistenkte at en norsk barnefar hadde betalt nordmennene for å bortføre hans datter, som bor på Kypros med sin gresk-kypriotiske mor.

Elden har tidligere sagt at han regner med at saken blir avklart raskt, og at Lee snart blir løslatt. Lee nekter straffskyld og hevder han reiste til Kypros for å hente barnefarens bil.

Flere kilder med god kjennskap til etterforskningen har opplyst til TV 2 at nordmennene blir løslatt og sendt ut av landet fordi det ikke er grunnlag for å straffeforfølge dem.

Lørdag ble Espen Lee innlagt på sykehus, men tilstanden hans er god, forsikret Elden.

Les også: Espen Lee varetektsfengslet på Kypros

Barnefordelingssak

Barnets far har nektet enhver befatning med saken, opplyste hans advokat, Morten Engesbak, til NTB tirsdag.

Sammen med advokat Mette Yvonne Larsen bistår han nordmannen med en søknad om tilbakeføring etter barnebortføringskonvensjonen som går via Justisdepartementet i Norge og lokale myndigheter på Kypros.

I oktober startet moren til jenta en barnefordelingssak på Kypros uten at barnefaren var involvert. 12. november tok hun med seg den to og et halvt år gamle jenta til landet, skrev VG forrige uke.

Espen Lee-saken:

* Espen Lee (60), tidligere Espen Lie, er en tidligere leiesoldat og pengeinnkrever.

* Sammen med to andre nordmenn på 29 og 40 år og en kypriotisk hushjelp (38) er han siktet for å ha planlagt å bortføre en snart tre år gammel jente.

* Jenta bor hos sin greskkypriotiske mor i Nikosia, mens faren er norsk.

* I oktober startet moren til jenta en barnefordelingssak på Kypros. Barnefaren mener barnet ble ulovlig bortført fra Norge i november.

* De tre mennene ble pågrepet ved grensen mellom den tyrkisk-okkuperte og gresk-kypriotiske delen av Nikosia 31. januar.

* Lee nekter straffskyld og hevder han reiste til Kypros for å hente barnefarens bil. Lørdag ble Lee innlagt på sykehus.

* Onsdag ble de fire tiltalte løslatt. De tre nordmennene vil bli deportert fra Kypros.

Personvernpolicy