Tror menneskelig svikt forårsaket togkollisjon

Ti mennesker omkom, én er fortsatt savnet og over 80 ble skadd i et voldsomt sammenstøt mellom to togsett sørøst for München i Tyskland tirsdag morgen.
Ti mennesker omkom, én er fortsatt savnet og over 80 ble skadd i et voldsomt sammenstøt mellom to togsett sørøst for München i Tyskland tirsdag morgen. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskelig svikt forårsaket trolig togkollisjonen som kostet minst ti mennesker livet sør i Tyskland tirsdag, sier en kilde nær ulykkeskommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti mennesker er bekreftet omkommet og én er fortsatt savnet etter den voldsomme frontkollisjonen mellom to passasjertog utenfor Bad Aibling i Bayern, rundt 60 kilometer sørvest for München i morgentimene tirsdag.

18 mennesker ble alvorlig skadd og 63 andre fikk lettere skader i sammenstøtet mellom de to togsettene, som trolig holdt en fart på opp mot 100 kilometer i timen da de kolliderte.

Bakgrunn: To døde og 20 skadd i togulykke i Tyskland

Rakk ikke bremse

Ulykken skjedd på en strekning der jernbanesporet gjør en sving, og togførerne rakk derfor ikke å bremse.

En ulykkeskommisjon gransker om det var teknisk feil eller menneskelig svikt som forårsaket kollisjonen, men heller ifølge en godt orientert kilde til det siste.

Ferdsskriverne på de to togsettene er funnet og blir nå undersøkt, og håpet er at disse skal gi svar på hvorfor ulykken skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Systemet sviktet

Det er bare ett spor på ulykkesstedet og ett av spørsmålene granskerne forsøker å finne svar på er hvorfor ikke systemet som automatisk skal bremse togsett på kollisjonskurs virket.

En talsmann for jernbaneselskapet Deutsche Bahn sier at systemet var koblet inn og at det fungerte da det ble testet for en ukes tid siden.

– Det var skremmende å se hvordan de to togsettene hadde boret seg inn i hverandre, forteller Tysklands transportminister Alexander Dobrint.

Vanskelig redningsarbeid

Redningsarbeidet etter ulykken var svært vanskelig, og hele 15 helikoptre ble satt inn for å transporterte skadde til sykehus.

Morgentogene på strekningen er til vanlig fullpakket med pendlere og skoleelever, men siden det var helligdag i Bayern tirsdag var antallet passasjerer langt mindre enn det ellers ville ha vært. (©NTB)