– Nord-Korea har startet opp plutonium-reaktor

Nord-Korea har startet opp igjen en reaktor som kan brukes til å produsere plutonium til bruk i kjernefysiske våpen, ifølge USAs etterretningssjef James Clapper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin årlige redegjørelse om farer som USA står overfor, viste Clapper tirsdag til at Nord-Korea i 2013 kunngjorde at landet har intensjoner om å oppgradere og restarte kjernefysiske anlegg, blant dem urananrikingsanlegget i Yongbyon og reaktoren for plutoniumsproduksjon som ble stengt i 2007.

– Vi vurderer det slik at Nord-Korea har hatt reaktoren i drift lenge nok til at den kan brukes til å gjenvinne plutonium fra brukt brensel i løpet av noen uker eller måneder, sa Clapper tirsdag.

Les også: Nord-Korea: – Vellykket rakettoppskyting

I redegjørelsen tok Clapper også for seg andre temaer som USA anser som trusler mot nasjonens sikkerhet. IS-opprørere vil fortsette å peke ut mål som er av amerikansk interesse i utlandet, mens det vil være innenlandske angrep fra voldelige ekstremister som utgjør den største trusselen for amerikanske borgere, sa han. Utførte angrep i Europa og USA motiverer andre til å iscenesette angrep uten forhåndsvarsler, noe som bremser myndighetenes evne til å avsløre og avverge angrep, sa Clapper.

Videre framholder han Iran som i tetsjiktet i verden når det gjelder å støtte terrorisme. Dessuten står USA overfor fortsatte nettangrep fra Kina, Russland og Nord-Korea, mener etterretningssjefen.

Les også:

– Nordkoreansk rakett kunne ha nådd USA

– Nord-Korea har ingen sjanse mot USA

– Nord-Korea kan ha testet deler av hydrogenbombe

Kim Jong-un vil utvide Nord-Koreas atomarsenal

Personvernpolicy