Sverige: Svært lite kriminalitet skyldes flyktninger

Ifølge statistikk fra svensk politi kan kun en prosent av alle lovbrudd i landet knyttes til asylsøkere eller flyktninger. 

Her overvåker en svensk politi en kø med flyktninger i Malmø. Av 540.000 registrerte lovbruddsaker er kun en prosent av tilfellene knyttet til asylsøkere i Sverige. Foto: Johan Nilsson / Tt / NTB scanpix

Her overvåker en svensk politi en kø med flyktninger i Malmø. Av 540.000 registrerte lovbruddsaker er kun en prosent av tilfellene knyttet til asylsøkere i Sverige. Foto: Johan Nilsson / Tt / NTB scanpix

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter har det svenske politiet en egen kode i sine registre for å notere hvilke lovbrudd som kan kobles til flyktninger og asylsøkere som venter på oppholdstillatelse eller plassering ut i en kommune.

Koden, som er 291, har ifølge avisen blitt brukt siden oktober i fjor og skal brukes frem til slutten av februar i år. 

Kun en prosent

Tidligere har det svenske politiet ikke ønsket å uttale hvor mange lovbrudd som har blitt markert med 291, men Svenska Dagbladet kunne i slutten av januar avsløre at 5.000 lovbrudd var markert med koden. 

Totalt har det til nå blitt registrert 537.466 kriminelle hendelser. Dette betyr at de 5.000 lovbruddene som kan knyttes til kriminelle flyktninger og asylsøkere utgjør under en prosent av alle lovbrudd. 

Koden registreres i alle saker hvor asylsøkere eller flyktninger er innblandet. Enten det er at de står for lovbruddet, blir utsatt for lovbrudd eller er innblandet av andre grunner.

Thomas Wallberg, sjef ved det svenske politiets nasjonale operative avdeling, sier til Dagens Nyheter at tallene også er like hvis man ser på anmeldelsene politiet mottar. 

Les også: 14 pågrepet for planlagt asylvold i Sverige

Liknende tiltak i Norge

Ifølge TV 2 er det satt i gang liknende tiltak i Norge. Kripos har siden september 2015 startet et prosjekt, på oppdrag for Politidirektoratet, for å kartlegge kriminalitet hvor asylsøkere og flyktninger er innblandet. 

– Oppdraget innebærer å samle inn, vurdere å sammenstille informasjon fra politidistriktene som vi oversender til Politidirektoratet i form av jevnlige rapporter, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, til TV 2. 

Les også: Listhaug er svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden