Blodige gatekamper i Hongkong

Demonstranter kastet steiner mot politiet og startet branner i Hongkong tirsdag. Se video.

Opprørspoliti i Hongkong avfyrte varselskudd for å tøyle det som beskrives som de verste opptøyene i byen på over et år. Rundt 50 politifolk og 25 demonstranter ble skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for de voldelige protestene var at myndighetene jaget bort personer som drev ulovlige matboder i Hongkongs arbeiderklassestrøk i anledning kinesisk nyttår.

Demonstranter troppet opp for å forsvare gateselgerne, som de mener bidrar positivt til festlighetene. Demonstrantene raste mot politiets maktbruk ved blant annet å kaste stein og flasker mot dem og sette fyr på søppelkasser.

Lokalt fjernsyn viste bilder av politifolk som ble slått med kjepper mens de lå på bakken, og ifølge en talsperson ble nærmere 50 politifolk skadd i sammenstøtene.

Fordømmelse

Rundt 25 demonstranter oppgis å ha blitt skadd, og flere av dem ble observert med blod rennende nedover ansiktet. En talsperson for politiet opplyser at 24 demonstranter ble pågrepet.

Hongkongs leder Leung Chun-ying sier regjeringen fordømmer voldshandlingene på det sterkeste.

– Noen hundre pøbler angrep politibetjenter og mediefolk. De sto bak ildspåsettelse, kastet murstein og andre objekter mot politibetjenter, også mot dem som allerede var skadd eller lå på bakken, sier han til pressen tirsdag.

Les også: Protestleir fjernet og studentledere pågrepet i Hongkong

Batonger og pepperspray

Fire journalister ble skadd i uroen, én av dem da hun ble truffet i hodet av en murstein, opplyser journalistforeningen i Hongkong.

Politiet sier de aksjonerte etter at demonstrantene nektet å spre seg. De brukte batonger og pepperspray for å få bukt med folkemengden. Det ble også avfyrt minst to varselsskudd da flere demonstranter omringet en gruppe trafikkpoliti og kastet søppel, murstein og flasker mot dem.

– For å ivareta den allmenne sikkerheten foretok politiet resolutte tiltak, som inkluderte bruk av batonger og pepperspray, mot de ulovlige og voldelige handlingene, sier Hongkong-politiet i en uttalelse.

T-bane stengt

Tirsdag morgen hadde de fleste demonstrantene gitt seg, men over 100 holdt fortsatt stand mot politiet. Undergrunnsbanen på Mongkok-stasjonen ble stengt som følge av protestene, men åpnet igjen i løpet av dagen.

Opptøyene skjer mens frykten øker blant Hongkongs innbyggere over Kinas innflytelse over den tidligere britiske kolonien.

Tirsdagens sammenstøt beskrives som de verste i Hongkong siden de store demonstrasjonene med krav om mer demokrati som strakte seg over to måneder i slutten av 2014. Også den gang var Mongkok-området åsted for de voldeligste protestene.

Personvernpolicy