Tusener demonstrerte mot islam og innvandring

Den innvandringskritiske bevegelsen Pegida hadde bedt medlemmer og tilhengere over hele Europa demonstrere lørdag. I den tyske byen Dresden var det ventet rundt 15.000 til demonstrasjonen.
Den innvandringskritiske bevegelsen Pegida hadde bedt medlemmer og tilhengere over hele Europa demonstrere lørdag. I den tyske byen Dresden var det ventet rundt 15.000 til demonstrasjonen. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

I en rekke europeiske byer samlet Pegida-tilhengere seg lørdag i protest mot islam og innvandring. Markeringene førte til flere motdemonstrasjoner og sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den innvandringskritiske bevegelsen Pegida hadde bedt medlemmer og tilhengere over hele Europa demonstrere lørdag.

I den tyske byen Dresden, hvor bevegelsen ble stiftet i 2014, anslår tyske medier at rundt 8.000 tok del i demonstrasjonen. Hundrevis deltok samtidig i en motdemonstrasjon på den andre siden av elven Elben, som deler byen.

– Vi må lykkes i å vokte og kontrollere Europas ytre og indre grenser igjen, sa Pegida-medlem Siegfried Daebritz til folkemengden, som i sin tur ropte «Merkel må gå!».

Les også: Pegida krever Merkels avgang

Motdemonstrantene marsjerte gjennom byen under fanen «Solidaritet fremfor ekskludering» og holdt opp plakater med skriften «Ingen plass for nazier».

Flere pågrepet

Mindre Pegida-demonstrasjoner ble også varslet i Frankrike, Storbritannia, Polen, Tsjekkia, Irland og Finland.

Rundt 150 demonstranter trosset protestforbudet i Calais lørdag. Med plakater hvor det blant annet sto «Dette