Tusener demonstrerte mot islam og innvandring

Den innvandringskritiske bevegelsen Pegida hadde bedt medlemmer og tilhengere over hele Europa demonstrere lørdag. I den tyske byen Dresden var det ventet rundt 15.000 til demonstrasjonen.
Den innvandringskritiske bevegelsen Pegida hadde bedt medlemmer og tilhengere over hele Europa demonstrere lørdag. I den tyske byen Dresden var det ventet rundt 15.000 til demonstrasjonen. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

I en rekke europeiske byer samlet Pegida-tilhengere seg lørdag i protest mot islam og innvandring. Markeringene førte til flere motdemonstrasjoner og sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den innvandringskritiske bevegelsen Pegida hadde bedt medlemmer og tilhengere over hele Europa demonstrere lørdag.

I den tyske byen Dresden, hvor bevegelsen ble stiftet i 2014, anslår tyske medier at rundt 8.000 tok del i demonstrasjonen. Hundrevis deltok samtidig i en motdemonstrasjon på den andre siden av elven Elben, som deler byen.

– Vi må lykkes i å vokte og kontrollere Europas ytre og indre grenser igjen, sa Pegida-medlem Siegfried Daebritz til folkemengden, som i sin tur ropte «Merkel må gå!».

Les også: Pegida krever Merkels avgang

Motdemonstrantene marsjerte gjennom byen under fanen «Solidaritet fremfor ekskludering» og holdt opp plakater med skriften «Ingen plass for nazier».

Flere pågrepet

Mindre Pegida-demonstrasjoner ble også varslet i Frankrike, Storbritannia, Polen, Tsjekkia, Irland og Finland.

Rundt 150 demonstranter trosset protestforbudet i Calais lørdag. Med plakater hvor det blant annet sto «Dette er vårt hjem», veivet de med franske flagg og sang den franske nasjonalsangen. Minst 4.000 migranter og flyktninger lever i en provisorisk teltleir, som har fått kallenavnet Jungelen, i utkanten av Calais.

Politiet brukte blant annet tåregass for å spre demonstrantene. Rundt ti personer ble pågrepet, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Kastet steiner

I Tsjekkias hovedstad Praha var det til sammen rundt 2.200 personer i Pegida-demonstrasjoner og motdemonstrasjoner. Politiet måtte gripe inn da rundt 20 Pegida-tilhengere kastet flasker og steiner mot motdemonstranter.

I Nederlands hovedstad Amsterdam dukket rundt 200 mennesker opp til Pegida-demonstrasjonen, men politi og motdemonstranter var i flertall, hvor motdemonstranter blant annet ropte «Flyktninger er velkomne, ikke fascister!».

I Danmarks hovedstad København ble fem personer som deltok i en motdemonstrasjon, anholdt, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Personvernpolicy