Vatikanet: Paven skal møte Russlands patriark

Pave Frans skal møte patriark Kirill i den russiskortodokse kirke på Cuba neste uke.
Pave Frans skal møte patriark Kirill i den russiskortodokse kirke på Cuba neste uke. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pave Frans skal møte patriark Kirill i Den russiske ortodokse kirke på Cuba neste uke, kunngjør Vatikanet. Det blir historiens første møte mellom de to kristne kirkenes overhoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store skisma splittet den kristne kirke i 1054, ved at paven i Roma og patriarken i Konstantinopel skilte lag og den greske og den latinske kirke oppsto som to forskjellige enheter.

Ryktene har lenge svirret om at et møte mellom Kirill og Frans kan være på trappene. Paven kommer neste fredag til å mellomlande i Cuba på vei til Mexico for å treffe den russiske patriarken. Møtet mellom de to mennene skal skje på flyplassen i Havanna og er ventet å vare i minst to dager, opplyser Vatikanet, som tilføyer at Cubas president Raul Castro har bidratt i arrangeringen.

Intern strid

Møtet skjer etter lang tids forberedelser og kommer til å markere et viktig steg i forholdet mellom de to kirkene, heter det i en felles kunngjøring fra Roma og Moskva fredag.

Møtet mellom en katolsk pave og Den russiske ortodokse kirkes overhode blir et enormt viktig skritt mot å minke den tusen år gamle kløften mellom kristendommens vestlige og østlige grener, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Interne stridigheter må legges til side i en tid der kristne utsettes for den frykteligste forfølgelse, sier Metropolitan Hilarion, en høyt rangert prest i kirkens sete i Moskva.

Ekstremisme

Han viser spesielt til ekstremisters overgrep mot kristne i Midtøsten, Nord- og Sentral-Afrika.

– Dette krever hastetiltak og tettere samarbeid mellom de kristne kirkene, sier han.

Paver har i moderne tid møtt økumeniske patriarker, som har sete i Istanbul. Patriarken av Konstantinopel har imidlertid ingen overordnet autoritet og spiller først og fremst en symbolsk rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant verdens 250 millioner ortodokse kristne, er 165 millioner medlemmer av Den russiske ortodokse kirke.

«Ring meg»

Et møte mellom Kirill og Frans har lenge ligget i kortene. Paven sa allerede i 2014, året etter at han ble utnevnt til Den katolske kirkes overhode, at han var villig til å møte patriark Kirill «hvor enn du vil, bare ring meg, så kommer jeg».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom østkirken og vestkirken var iskaldt i flere århundrer, preget av gjensidige beskyldninger og bannlysninger i kjølvannet av splittelsen i 1054.

Den siste tiden har forholdet vært anstrengt som følge av utfallet av konflikten i Ukraina. Den Moskva-baserte ortodokse kirken har anklaget katolikker i Ukraina som praktiserer østlige andaktsformer, for både misjonering og oppmuntring til ukrainsk nasjonalisme.

Til Sverige

Siden Frans ble pave i 2013, har han sørget for å bedre forholdet mellom romerske katolikker og andre organiserte religioner. Nylig kunngjorde han at han skal besøke Sverige i oktober for å delta i en økumenisk gudstjeneste i anledning 500-årsjubileet for Reformasjonen i Europa.

Les også: Paven: Verden nær selvmord uten klimaenighet

Den katolske kirke:

* Verdens største trossamfunn, med 1,254 milliarder medlemmer (2013).

* Den største av kristendommens tre hovedgrener. De andre er Den ortodokse kirke, som Den katolske kirke brøt med i 1054, og de protestantiske kirkene, som brøt med Den katolske kirke ved reformasjonen på 1500-tallet.

* Omfatter den latinske kirke og 22 østlige kirkesamfunn.

* Ledes av paven, biskopen av Roma, som katolikkene anser for å være etterfølger av apostelen Peter. Siden 2013, Frans.

* Paven utnevner kirkens biskoper og kardinalene, som er pavens rådgivere og velger ny pave.