Eksplosivt utbrudd i japansk vulkan

Se det voldsomme utbruddet her.

Et eksplosivt utbrudd er i gang i vulkanen Sakurajima sør i Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbruddet begynte litt før klokken 19 lokal tid, ifølge Japans meteorologiske institutt. TV-bildene øverst i artikkelen viser lava som spruter opp av krateret og renner nedover fjellsidene. Grå røyk velter opp mot kveldshimmelen, som lyses opp av de flytende steinmassene.

– Det ser ut til at steiner er blitt slynget rundt 2 kilometer bort fra krateret, sier professor Kazuhiro Ishihara ved Kyoto-universitetet til TV-stasjonen NHK.

Sikkerhetssone

Utbrudd i Sakurajima er ikke uvanlig, og så langt er det ikke kommet meldinger om personskader eller materielle ødeleggelser. Det er innført forbud mot å bevege seg nærmere krateret enn 2 kilometer.

Innenfor denne sonen er fare både for fallende steiner og såkalte pyroklastiske strømmer – gasskyer med temperaturer på opptil 1.000 grader som beveger seg lynfort nedover fjellsidene.

Se også: Mann går rett inn i krateret til aktiv vulkan

Atomkraftverk

Sakurajima ligger lengst sør på Kyushu, den sørligste av de store øyene som utgjør mesteparten av Japan. Atomkraftverket Sendai ligger 5 mil unna vulkanen, men driften påvirkes ikke av utbruddet, opplyser selskapet som driver kraftverket.

Sendai-kraftverket ble satt i drift igjen i fjor, etter å ha vært stengt siden ulykken ved Fukushima-kraftverket som ble forårsaket av den voldsomme tsunamien i 2011. Myndighetene i Japan valgte å stenge alle landets atomkraftverk etter ulykken nord for hovedstaden Tokyo.

Les også:

Vulkanutbrudd i isødet - ekstremt sjeldent syn dokumentert

Etna våknet til våknet fra dvalen etter et drøyt år

Personvernpolicy