To pågrepet for terrorplaner i Berlin

Her har tysk polti torsdag pågrepet en av to algeriere som er mistenkt for å ha planlagt en teerroraksjon i Tysklad. Én av de to mistenkte skal ha bånd til belgiske jihadister.
Her har tysk polti torsdag pågrepet en av to algeriere som er mistenkt for å ha planlagt en teerroraksjon i Tysklad. Én av de to mistenkte skal ha bånd til belgiske jihadister. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk politi har pågrepet to algeriere og jakter på to andre som mistenkes for bånd til IS. Ifølge avisa Bild kan mennene ha planlagt et terrorangrep mot Alexanderplatz i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsperson for påtalemyndigheten bekrefter overfor nyhetsbyrået DPA at de tror mennene planla et terrorangrep i den tyske hovedstaden.

Talspersonen ønsket imidlertid ikke å kommentere saken i Bild, som siterer etterforskningskilder på at planene var rettet mot det travle knutepunktet Alexanderplatz.

Tyske spesialstyrker og flere hundre politifolk deltok torsdag morgen i en koordinert aksjon i flere tyske byer. Blant målene for aksjonen var asylmottakene der noen av de mistenkte bodde.

Les også: Norske myndigheter fikk ikke vite at Breivik ble tatt med våpen i Tyskland i 2009

Planla møte

De to pågrepne er 49 og 35 år gamle. Ifølge DPA har politiet også hatt kontakt med de to øvrige mistenkte, som er 31 og 26 år gamle. Det er uklart hvorfor de ikke ble pågrepet.

26-åringen har minst én gang reist til Brussel-bydelen Molenbeek, hvor flere av gjerningsmennene bak terrorangrepet i Paris kom fra. Han skal være ettersøkt i Algerie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for politiaksjonen var et tips fra tysk etterretning om et planlagt terrorangrep på et ikke navngitt sted i Tyskland. Politiet opplyser at de fire angivelig planla å møtes i Berlin for å planlegge terrorangrep.

Les også: Tyske borgerverngrupper på frammarsj i Tyskland

Asyldebatt

Pågripelsene torsdag, og det at aksjonen blant annet rettet seg mot asylmottak, kan fyre opp under innvandringsskeptikernes frykt for at jihadister utnytter flyktningstrømmen for å komme seg til Europa og utføre terrorangrep og kriminalitet.

Over 1,1 millioner asylsøkere ankom Tyskland i fjor, og debatten ble ytterligere tilspisset etter masseovergrepene mot kvinner i Köln nyttårsaften, som i hovedsak nordafrikanske menn skal ha stått bak.

Les også:

Geert Wilders: – Begynnelsen på slutten for EU har allerede startet

Tyskland vil utvise kriminelle raskere