Fugelli-innlegg om barneekteskap vekker harme

Professor i sosialmedisin Per Fugelli mener vi må prøve å forstå barneekteskap.
Professor i sosialmedisin Per Fugelli mener vi må prøve å forstå barneekteskap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 61 mindreårige var gift da de søkte asyl i Norge i 2015. Professor i sosialmedisin og samfunnsdebattant Per Fugelli, mener de som følger barneekteskap ikke er forkastelige eller moralsk primitive. Det skaper debatt og reaksjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min venn Per Fugelli og jeg er veldig enige mange dager, og rystende uenige noen dager. Dette er en av dagene hvor vi er rystende uenige. Dette handler om respekt for grunnleggende menneskerettigheter - for barn. Uansett hvor i verden de er, skriver historiker, SV-politiker og samfunnsdebattant Hans Olav Lahlum på sin Facebook-profil.

Fugelli uttalte tirsdag til NRK at det er viktig å prøve å forstå barneekteskap.

– Vi skal ikke godta det, men prøve å forstå at i deler av verden er dette en skikk. Det har vært sånn i 1000 år. Og de som følger den skikken er ikke forkastelige, de er ikke moralsk primitive. De skal møtes med god vilje, og så må vi finne ordninger som gjør at de kommer inn under norsk lov, sier Per Fugelli til NRK.

– Handler om grunnleggende menneskerettigheter

– Altså for meg er det grei sak, det handler om grunnleggende menneskerettigheter for barn. Jeg forstår tenkemåten til Fugelli, men dette er grunnleggende menneskerettigheter. Så blir det for meg helt feil å begynne i den enden at vi skal prøve å forstå en annen kultur.Vi snakker om overgrep som er et stort problem i mange land og som er i strid med menneskerettighetene, utdyper Lahlum til ABC Nyheter som er dypt uenig med Fugelli med forbehold om at Fugelli er riktig gjengitt i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiker, historiker, sjakkspiller og forfatter Hans Olav Lahlum er dypt uenig med Fugelli. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Politiker, historiker, sjakkspiller og forfatter Hans Olav Lahlum er dypt uenig med Fugelli. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lahlum som er aktiv i menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty er klar på at man må si klart i fra at vi ikke aksepterer dette uansett hvor i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det grunnleggende er at dette er snakk om overgrep og brudd på menneskerettigheter. Her handler det ikke om å forstå en annen kultur, sier SV-politikeren.

Av de 61 mindreårige var minst ti under den seksuelle lavalderen, viser tall NRK har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Bakgrunn: Minst 61 mindreårige var gift da de søkte asyl i Norge i fjor

Fugelli: – Må mottas med respekt og forståelse

Videre sier Fugelli at vi ikke skal godta det, men at han er opptatt av at de som kommer skal mottas med respekt og forståelse.

– Jeg tror det er viktig også av praktiske grunner. De kommer hit fra krig. De er redde og sårbare. Da skal vi prøve å møde dem med god vilje. I stedet for å fordømme dem. Det blir det ikke god integrering av, sier Fugelli videre til statskanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-politiker: «Syk, syk mann»

Også stortingsrepresentant Ulf Leirstein reagerer på Fugellis uttalelse. På Facebook går Frp-politikeren til hardt angrep på professoren.

«Syk, syk mann», skriver Leirstein på Facebook tirsdag ettermiddag, med link til NRK-saken der professor Per Fugelli sier at vi må prøve å forstå hvorfor 60 barnebruder har kommet med sine ektemenn til Norge.

- Med hans utspill i dag viser han en politisk korrekthet som rett og slett er å bli kvalm av. Det å i det hele tatt si at man skal forstå voksne menn som gifter seg med barn og har seg med barn, er ikke noe vi skal forstå, men ta skarp avstand fra, sier Frp-politikeren til Nettavisen.

– Barna må fjernes fra ekteskapene

Anne Grønstad som er leder av Barnevernspedagogene i Akademikerforbundet er krystallklar til NRK på at jenter under 16 år må fjernes fra ekteskapene.

– Barn under seksuell lavalder skal selvfølgelig ikke bo sammen med en mann som utfører seksuelle handlinger mot dem. Det er klinkende klart i Norge, sier Grønsund til statskanalen.

Les også: Svenske kommuner lar barneekteskap fortsette: – Et sosialpolitisk havari