– Espen Lee regner med å bli løslatt fra varetekt på Kypros

Tidligere leiesoldat og pengeinnkrever Espen Lee (60) og to andre nordmenn holdes i varetekt på Kypros, men er ikke avhørt på grunn av tolketrøbbel. Lee regner med å bli løslatt så fort han er avhørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre nordmennene er mistenkt for å ha planlagt å bortføre en snart tre år gammel jente.

– Mennene kommer til å bli avhørt de neste tre dagene mens de er i varetekt, sier Yiannos Petridos i politiet på Kypros til NTB.

En annen talsperson i politiet, Nicoletta Tyrimou, sier til NRK at de sliter med å skaffe tolk og at avhørene derfor først kan gjøres onsdag.

Espen Lees forsvarer, John Christian Elden, sier til statskanalen at hans klient regner med å bli løslatt så fort han er avhørt.

Tidligere domfelte

De tre mennene på 28, 40 og 60 år ble pågrepet ved grensen mellom den tyrkisk-okkuperte og gresk-kypriotiske delen av Nikosia søndag, fordi politiet hadde informasjon om at de var på vei, ifølge Petridos.

Mennenes forsvarer, Andreas Louka, sier til VG at det var norsk politi som varslet om bortføringsplanene.

– Beviset som ble lagt fram i retten var informasjon fra norsk politi. Hva denne informasjonen gikk ut på, vet jeg ikke, fordi det var konfidensiell informasjon, sier han.

Skulle levere bil

Årsaken til at de tre mennene var på Kypros skal ifølge advokaten ha vært at de skulle levere en bil for barnefaren til jenta.

– De tre skulle hente bilen hans og levere den i England. Jeg vet ikke noe mer om hvordan dette skulle ordnes praktisk, men jeg tror de tre har mottatt penger fra ham, sier Louka.

Bakgrunn: Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Inne i bilen skal politiet ha funnet utskrifter av Google Maps-kart hvor barnemorens adresse var plottet inn. Disse utskriftene skal ha blitt framlagt som bevis i retten.

Kripos vil foreløpig ikke svare på om de er bedt om å bistå kypriotisk politi.

De pågrepne

Politiet mener ifølge Cyprus Weeklys nettavis at barnefaren har betalt de tre mennene for å ta jenta til Norge.

I tillegg til Lee er en 40-årig mann fra Østlandet pågrepet. Han har hatt en sentral rolle i MC-klubben Outlaws. I 2014 ble han dømt for brudd på våpenloven, og skal i likhet med Lee vært en pengeinnkrever.

Dømt før

Den siste som ble pågrepet er en 28 år gammel mann fra Østfold som to ganger er dømt for kroppsskade.

Toåringen bor hos sin greskkypriotiske mor i Nikosia, mens faren er norsk.

Det var TV 2 som mandag meldte at de tre norske statsborgerne hadde blitt pågrepet. Barnefaren bekrefter at overfor kanalen at det pågår en barnefordelingssak, og hevder barnet ble bortført fra Norge i november.

Personvernpolicy