Dødt løp i det Iowas nominasjonsmøter starter

Donald Trump under et valgmøte i Sioux City i Iowa søndag.
Donald Trump under et valgmøte i Sioux City i Iowa søndag. Foto: Dave Kaup / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første reelle prøven på om Donald Trumps svært utradisjonelle valgkamp har lyktes, kommer når velgerne i Iowa samles for å stemme over hvem de vil ha som presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiendomsmogulen har i gjennomsnitt en ledelse på 4,7 prosentpoeng på den erkekonservative senatoren Ted Cruz på republikansk side, viser de siste målingene før mandagens nominasjonsmøter.

Hos demokratene er det så godt som dødt løp: Bare 4 prosentpoeng skiller Hillary Clinton (47,9 prosent) fra Bernie Sanders (43,9 prosent) i gjennomsnitt.

Ifølge Politico tror fremtredende partimedlemmer nå at Trump og Clinton vil komme seirende ut av de over tusen lokale nominasjonsmøtene natt til tirsdag norsk tid.

Washington Post poengterer at jo flere velgere som møter opp, jo større er sannsynligheten for at Trump og Sanders vinner.

Les også: Kampen om Iowa blir en thriller for begge partier

Trump bryter alle regler

Ted Cruz henvender seg hovedsakelig til evangeliske kristen, en velgergruppe der mange tradisjonelt sett møter opp til de tidkrevende valgmøtene i Iowa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvor mange av Trumps støttespillere som vil møte opp, er mer usikkert. Det samme gjelder Sanders, som omtaler seg som en «demokratisk sosialist» og er mye lenger ut på venstresiden enn Clinton.

Trumps valgkamp i Iowa har skilt seg kraftig ut fra de øvrige, og mangemilliardæren har brutt med alle forestillinger om hva som skal til for å gjøre det bra i delstaten.

Les også: Trump og Cruz prøver å dempe Iowa-forventninger

Der de fleste kandidatene på tradisjonelt vis har reist rundt og hilst på og snakket med så mange velgere som mulig, har Trump stort sett fløyet inn til store massemøter og brukt lite tid til å snakke med velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestemmer seg i siste liten

Velgerne i Iowa er kjent for å bestemme seg i siste liten. En del av forklaringen ligger i formen avstemningene har.

De fleste delstater har primærvalg der velgerne stemmer i et valglokale der det ikke er lov til å drive valgkamp. I Iowa møtes derimot partimedlemmene til møter der de diskuterer seg imellom, noe som gjøre prosessen mer uforutsigbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan velgerne forsøke å overtale hverandre og kandidatene kan ha representanter til stede. På demokratisk side er det i tillegg åpent valg, og alle kan se hvem man stemmer på.

Siden nominasjonsmøter er mer er mer tidkrevende enn vanlige valg, gjør det at det er de mest engasjerte som faktisk møter opp.

Blir du forvirret av alle nominasjonsvalgene? Her får du all informasjonen du trenger for å følge med: