Russland: – Tyrkisk flypåstand provoserer

Talsmann Igor Konasjenkov (til venstre) fotografert under en pressekonferanse i Moskva sammen med generalløytnant Sergej Rudskoj 15. januar.
Talsmann Igor Konasjenkov (til venstre) fotografert under en pressekonferanse i Moskva sammen med generalløytnant Sergej Rudskoj 15. januar. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands forsvarsdepartement omtaler Tyrkias anklager om at et russisk krigsfly krenket landets luftrom som en «overlagt provokasjon».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hysteriet som ble stelt i stand fra tyrkisk side, og som vi definerer som ubegrunnet propaganda, ser mer eller mindre ut som en overlagt provokasjon, sier forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov i en pressemelding mandag.

Den russiske hæren har dessuten en video som angivelig viser tyrkisk artilleribatteri som skyter mot en syrisk grenselandsby, heter det i samme uttalelse. Videoen skal russerne ha fått av den syriske generalstaben og en syrisk opposisjonsgruppe.

Konasjenkov sier Russlands forsvarsdepartement nå avventer en snarlig forklaring fra NATO, Pentagon og Tyrkias væpnede styrker på artillerihendelsen.

Les også: FN ber Tyrkia etterforske skudd mot sivile kurdere

Tyrkia sa lørdag at et russisk kampfly av typen SU-34 trosset advarsler og fløy inn i tyrkisk luftrom. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sendte også ut en erklæring med kritikk av episoden, der han oppfordrer Russland til å respektere luftrommet til NATO-medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en lignende hendelse i november skjøt Tyrkia ned et russisk krigsfly som var på tokt over Syria da det ifølge tyrkerne krenket nabolandets luftrom. Det utløste en diplomatisk krise som fikk Russland til å innføre økonomiske sanksjoner mot Tyrkia.

Les også:

Tyrkia: – Russland må be om unnskyldning

Obama ber Russland og Tyrkia fokusere på IS