FN ber Tyrkia etterforske skudd mot sivile kurdere

FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al Hussein brukte uvanlig sterke ord da han mandag ba Tyrkia etterforske sikkerhetsstyrkers beskyting av sivile sørøst i landet.
FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al Hussein brukte uvanlig sterke ord da han mandag ba Tyrkia etterforske sikkerhetsstyrkers beskyting av sivile sørøst i landet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs menneskerettighetssjef ber tyrkiske myndigheter etterforske en hendelse der sikkerhetsstyrker ble filmet mens de tilsynelatende skjøt ti ubevæpnede kurdere i Cizre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høykommissær Zeid Ra'ad Al Hussein refererer til en skyteepisode 20. januar i byen som har vært rammet av de voldsomme kampene sørøst i Tyrkia, der flertallet av befolkningen er kurdere.

Ti mennesker ble såret da en gruppe personer, deriblant to opposisjonspolitikere, ble skutt på mens de forsøkte å berge mennesker som hadde blitt såret i sammenstøt.

Hussein omtaler mandag videomaterialet av hendelsen som «ekstremt sjokkerende».

Hvite flagg

Videoklipp ble publisert på sosiale medier og gjengitt av blant andre avisa The Independent og viser tilsynelatende ubevæpnede mennesker som bærer på hvite flagg. De dytter ei vogn, muligens lastet med døde mennesker, over ei gate i Cizre mens de blir beskutt.

– Det å filme en grusomhet er ikke en forbrytelse, men å skyte ubevæpnede sivile er definitivt det, sier menneskerettighetskommissæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zeid uttrykker også bekymring for at en kameramann som ble såret da han filmet hendelsen, kan bli pågrepet.

Les også: Erdogan mener Hitlers styresystem var effektivt

Portforbud

Det sørøstlige Tyrkia har vært åstedet for de verste voldshandlingene på flere tiår siden en to og et halvt år gammel våpenhvile mellom den kurdiske PKK-geriljaen og regjeringen kollapset i fjor sommer. Den tyrkiske hæren innledet en luftkrig mot opprørerne, men sivile kurdere har også blitt hardt rammet, spesielt siden myndighetene innførte portforbud i flere byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag oppfordrer jeg innstendig tyrkiske myndigheter til å respektere siviles grunnleggende rettigheter i sikkerhetsoperasjoner, samt å snarlig etterforske den angivelige skytingen av en gruppe ubevæpnede mennesker i den sørøstlige byen Cizre etter det sjokkerende videomateriale som dukket opp forrige uke, sier Zeid til pressen i Genève.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Erdogan-kritiske redaktører risikerer livstidsdom

– 120 sivile drept

Menneskerettsgrupper og lokale innbyggere har uttrykt økende uro over de sivile dødstallene siden portforbudet ble innført i Cizre på grensa til Syria i desember. Ifølge opposisjonspartiet HDP har over 120 sivile blitt drept av tyrkiske sikkerhetsstyrker den siste måneden.

Les også:

Tyrkisk kvinne dømt til fengsel for å ha fornærmet Erdogan

HDP-leder: Det hersker lynsjestemning i Tyrkia

Stridshandlingene har skapt en «helvetesaktig situasjon» i Tyrkia