Angolas hovedstad drukner i søppel

SØPPEL I KORRUPT STAT: Over hele hovedstaden i Angola, Luanda, vokser bergene av stinkende søppel seg stadig høyere. Nå truer søppelkrisen helsa til befolkningen.
SØPPEL I KORRUPT STAT: Over hele hovedstaden i Angola, Luanda, vokser bergene av stinkende søppel seg stadig høyere. Nå truer søppelkrisen helsa til befolkningen. Foto: Bibiana Piene / NTB scanpix

Over hele Luanda vokser bergene av stinkende søppel seg stadig høyere. Nå truer søppelkrisen helsa til befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt slummen, langs motorveiene, i alle gatekryss og til og med på fortauene foran husene til de bedrestilte: Overalt hoper søppelet seg opp.

Noen søppelbiler fra søppeltømmingsselskapet ELISAL kjører rundt og tømmer fullstappede grønne dunker som står oppå søppelbergene. Men innsatsen har liten, om noen, effekt.

– Luanda har alltid hatt et søppelproblem. Men det har aldri vært så ille som nå, sier Allan Cain fra organisasjonen Development Workshop til NTB.

Økonomien blør

Ifølge ham er de voksende søppelbergene et resultat av den økonomiske krisen som Angola nå gjennomgår.

– Situasjonen ble noe bedre rundt 2005, da et antall mindre selskaper fikk tillatelse til å drive søppeltømming i bydelene. Selskapene fikk betalt av staten. Men da statsbudsjettet ble redusert på grunn av fallende oljepriser, fikk de ikke lenger betalt, forteller Cain, som har bodd i Angola siden 1980-tallet.

I fjor ble søppelbudsjettet kuttet fra 30 millioner dollar i måneden til 10 millioner dollar.

Etter at borgerkrigen tok slutt i 2002, opplevde Angola en astronomisk vekst, drevet fram av høye oljepriser. Angola er Afrikas nest største oljeprodusent, og oljen står for over 90 prosent av landets inntekter. Angola er også Norges viktigste samarbeidsland i Afrika.

Men fallet i oljeprisen har fått økonomien til å blø. I fjor måtte regjeringen kutte statsbudsjettet med en firedel, nesten 150 milliarder kroner, mens budsjettet for i år er kuttet med ytterligere 17 prosent.

Les også: Angola er blant verdens mest korrupte land

Bakteriebomber

Den kjente journalisten Rafael Marques de Morais lurer likevel på hvor det er blitt av de 10 millionene dollar som er satt av til søppeltømming.

– Er pengene borte, spurte han nylig i en artikkel i en uavhengig avis.

Angola er kjent som et av verdens aller mest korrupte land.

Mens svaret lar vente på seg, tar frustrerte innbyggere bilder av seg selv foran søppelbergene og deler på sosiale medier. Innbyggerne klager også over at rotter og kakerlakker florerer, og i regntiden blir gatene oversvømmet, noe som forvandler haugene av søppel til rene bakteriebomber.

Les også: Statoil om Angola-skandalen: Ikke vårt ansvar

Håpløs kamp

Den 11. januar ble imidlertid generalen Higino Carneiro utnevnt til guvernør – med særskilt ansvar for å få ryddet opp i Luandas gater, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I forrige uke besøkte han Luandas forsteder, der søppelhaugene ligger foran de nybygde blokkene for landets nye middelklasse. Der kunngjorde han at han vil opprette et eget «kommandosenter» for å bekjempe forurensingen.

– Vi kan ikke fortsette slik, da blir vi tvunget til å erklære unntakstilstand, sa Carneiro. Han har allerede satt en liten grønnkledd «hær» av kommuneansatte, private arbeidere og til og med frivillige i sving. Men så langt til liten nytte. For som en innbygger motløs sier:

– Søppelet kommer tilbake raskere enn det blir fjernet.

Personvernpolicy