Dette er Europas farligste

Slik ser nettstedet ut hvor Europas farligste kriminelle henges ut.
Slik ser nettstedet ut hvor Europas farligste kriminelle henges ut. Foto: Skjermdump / www.eumostwanted.eu

Europas 45 farligste rømlinger vises nå fram på et nytt nettsted som EU har tatt initiativ til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 26 år gamle franske statsborgeren Salah Abdeslam, som er etterlyst etter Paris-angrepet 13. november i fjor, er blant de etterlyste som har fått plass på det nye nettstedet. Han omtales som «svært farlig og bevæpnet», og er etterlyst både i Frankrike og i Belgia, der han var bosatt.

Det er utlovet dusør for opplysninger som kan føre til pågripelse av to av de 45 på listen. Den ene av dem er 59 år gamle Tibor Foco fra Østerrike. Han er mistenkt for å ha drept en prostituert kvinne og det utloves dusør på drøyt 27.000 kroner (2.900 euro) hvis det framkommer opplysninger som kan føre til pågripelse. Det utloves vel 94.000 kroner (10.000 euro) i belønning for informasjon som kan føre til utlevering av 31 år gamle Hime Lufaj til Østerrike. Han er mistenkt for drap.

Norden

Bare én av de 45 på listen er kvinne. 29 år gamle Marina Cecilia Kettunen fra Finland er etterlyst i forbindelse med økonomisk kriminalitet

24 år gamle Simon Arnamo fra Sverige står også på listen. Han er medlem av den høyreekstreme Svenska Moståndsrörelsen og mistenkt for et knivdrap i Vallentuna i september 2012.

En algerisk statsborger, 23 år gamle Amim Boali, er mistenkt for å ha skutt og drept en mann i Malmö i 2014, står også på listen over Europas farligste etterlyste rømlinger.

Les også: Derfor er menn mer kriminelle

EU-samarbeid

Politiet i EUs 28 medlemsland samarbeider om det Europol-tilknyttede prosjektet via ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), som har som formål å bidra til økt sikkerhet i EU. Det er første gang i EU at et slikt prosjekt kommer i stand. Nettstedet er tilgjengelig på 17 språk.

Folk som har informasjon om dem som til enhver tid står oppført på nettstedet, kan gi opplysningene anonymt hvis de ønsker det.

Les også: Ettersøkt Paris-angriper kan ha gjemt seg i flyttelass

Personvernpolicy